Men framför allt står vi inför en matsäsong som är svår att motstå! Höstens mustiga grytor och julens stabbiga rätter får ge vika för den ljusa, lätta och fräscha maten. Kärt ogräs som kirskål och nässlor förvandlas med enkla medel till goda soppor som smakar ypperligt med bubblande dryck i kristallglasen. Den pastellrosa laxen riktigt längtar efter späda primörer som sällskap på tallriken och jag själv ägnar allt för mycket tid åt att grundligt tänka ut vad jag ska göra med den första svenska sparrisen när den väl kommer.
Fisk eller lamm brukar spela huvudrollen på mitt påskbord och till det blir det mycket grönt och så klart några ägg. Några direkta påskmåsten har jag inte, i år har jag köpt alger om jag har tänkt experimentera med. En sak som dock har blivit en märklig tradition är den finska påskdessert som min far kan längta efter ända från jul. Därför köper jag en låda memma varje år, en klibbig rågmjölspudding som serveras med ovispad grädde och socker – men jag lämnar den helt åt mina gäster.
Läs mer om hemlagad och färdigköpt påskmat på sidorna 4-5.