Hot har blivit vardag för journalister

Hot och trakasserier vardagsmat för journalister i dag.

Krönika av Eva Burman2016-09-24 05:00

Att vara journalist idag innebär att du är otroligt utsatt. Hot och trakasserier har blivit vardag för oss. Senast i veckan, när inrikesministern Anders Ygeman var på besök för att presentera budgeten i Fröslunda, blev en reporter och en fotograf hotade och terroriserade av en man som ogillade deras närvaro i området. Allt inför ögonen på polis på plats. Hoten fortsatte sedan per telefon hem till reportern under kvällen. Fotografen blev förföljd ute på annat jobb under kvällen av samme man. Självklart polisanmäls alla hot, så även detta.

Men det är inte bara ute på jobb som våra journalister hotas och trakasseras. Det sker även i sociala medier, på facebook och twitter. Det är de främlingsfientliga och rasistiska krafterna som mycket medvetet i kommentarsfälten sprider sitt gift. Inte sällan förekommer tillmälen som as, äckel, kulturberikning, våldtäkt, hoppa över stup, allt i samma andetag. Och Eskilstuna-Kurirens facebooksida är ett av de ställen de älskar att hata. Vill man studera den låga nivån och dess megafoner kan man gå in och läsa valfritt kommentarsfält.

Självklart är målet att skada vår trovärdighet och få dig att hålla med. Att säga, jo nog mörkar media allt sanningen.

Men även våra folkvalda gör livet allt svårare för journalister. Kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, Jimmy Jansson, s, uppmanar Eskilstunaborna att sluta prenumerera på tidningen. Och Sverigedemokraternas företrädare Kent Ekeroth har lovat att sätta stopp för media när SD kommer till makten.

Det man ska komma ihåg är att journalistik finns av ett skäl och har så alltid gjort. Journalister ska granska makten. När ingen annan gör det berättar vi om beslut som ska fattas, beslut som inte fattats, korruption och maktmissbruk. Det är självklart inte roligt att vara föremål för granskning, men vad är alternativet?

Vi mörkar ingen sanning. Däremot gör vi ansvarsfulla publiceringar och följer de pressetiska reglerna. Vi kollar sanningshalten hos våra källor, och vi ger alla sidor i en konflikt en röst. Däremot skriver vi sällan allt vi får höra, av lätt insedda skäl. Det kan vara integritetskränkande eller så får vi inte uppgifterna bekräftade. Vi ska även följa de lagar som finns.

Journalistiken har en enda uppdragsgivare.

Vi arbetar inte på uppdrag av Gud.

Vi arbetar inte på uppdrag av staten.

Vi arbetar inte heller på uppdrag av någon myndighet eller makthavare.

Vår uppdragsgivare är du!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om