Smart fredagsidé blev dyr matsuccé

Vi hackar gurkan, skär tomaterna, häller upp burkmajsen, river osten och fräser köttfärsen. Värmer så de platta bröden som kallnar på ett ögonblink, öser på röd sås och gräddfil. Rullar ihop, kan inte släppa taget, dräller salladsstrimlor och har en tunn rännil av något oljigt längs handen. Det är fredag. Tacofredag! Inte bara i denna bostad.

JennyWester-150311-VK.jpg

JennyWester-150311-VK.jpg

Foto:

Krönika av Jenny Wester2015-10-08 19:00

I ett hus ledsnade slutligen den vuxna enheten bestående av två personer. Dags för familjeråd! Överenskommelsen var snart given – varje vecka bestämmer en person fredagsmiddag, helst genom att bläddra i kokböcker. Krav: ett visst mått av fredagsfestlighet måste ingå. Det vill säga pannkakor, falukorv och makaroner göre sig icke besvär.

Femåringen började med stor entusiasm att bläddra i färgglad bok. Pekfingret landade på... Tacos! Eh?

Men kokboken hade asiatiskt tema och bröden fylldes med små frasigt stekta panerade fiskfiléer och majjo med rostade sesamfrön. Stor succé.

Åttaåringen höjde ribban... Oxfilé var kravet. Serverad på planka. Punkt.

Inga plankor in da house! Långnäsa, tjejen! Och välj gärna något mindre exklusivt, tyckte ordföranden i familjerådet.

Men en målinriktad åttaåring vet vilka strategier som fungerar. Hon förklarar således för den äldre generationen, sin farmor och farfar, att familjen behöver plankor till plankstek. "Och snart fyller ju min pappa år." Nutch, nutch!

Nu finns det plankor. För ett par fredagar sen serverades plankstek för andra gången efter att denna fredagspolicy skrevs under i våras.

Den vuxna enhetens val då? För att slippa studietidens nudlar har de äldre i familjen investerat i en pastamaskin. Lyxigare än Kungsörnens funderade de tu som en och en halv månad efter inköpet inte fått ihop maskinens delar ännu. Misstänker starkt att fredagsmiddagen blir färdig först frampå söndag ...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om