Häromdagen när jag skulle göra en toast blev det inte riktigt som jag tänkt. De vita brödet hade börjat få små gröna mögelfläckar trots att det knappt hunnit passera bäst före-datum.
Vad kunde det bero på? Läsningen av tidningen gav snabbt svar i form av en artikel om att rötmånaden är här. Enligt Bondepraktikan inleds rötmånaden i slutet av fruntimmersveckan. Luftfuktigheten stiger och bakterierna växer till.
Redan i det gamla Romarriket kunde man konstatera att maten höll sig sämre under eftersommaren. Man fastslog till och med officiellt att denna månadslånga period inleddes när stjärnan Sirius i stjärnbilden Stora hunden första gången kunde ses på morgonen. Med syftning på stjärnbilden kallades perioden för hunddagarna, vilken den ännu kallas i många länder.
Hur som helst så blev det ingen toast för mig. Brödet blev heller inte till fågelmat, eftersom möglig mat gör fåglarna sjuka, och till och med kan leda till att de dör. Så i stället för att mata fåglarna med det som förgås under rötmånaden gör man bäst i att kasta bort det mögliga brödet!