Lise-Lottes bygge för odlingen: "Växthus är trendigt"

Vi odlar som aldrig förr. I alla fall om man får tro Susanne Dahlström, säljare och trädgårdsmästare på Plantagen Sverige AB i Eskilstuna. Efter några års uppehåll har man återigen valt att satsa på växthus.

Lise-Lotte Söderberg sätter stenplattorna själv. Den engelska springer spanieln Alva håller sällskap och gör en nyfiken besiktning av varje ny sten som kommer på plats.

Lise-Lotte Söderberg sätter stenplattorna själv. Den engelska springer spanieln Alva håller sällskap och gör en nyfiken besiktning av varje ny sten som kommer på plats.

Foto: Joakim Serrander

Kungsör2021-05-06 09:44

– Anstormningen har varit enorm på grund av corona. Den yngre generationen vill odla biodynamiskt, där kommer intresset för växthus in. Det är trendigt och inne med växthus, säger hon och benämner butikens mindre varianter som "förstagångs-växthus".

För Lise-Lotte Söderberg i Kungsör är det varken trendfaktor eller en coronaeffekt som ligger bakom beslutet att uppföra ett 21 kvadratmeter stort och stormsäkert växthus på en förberedd yta i hörnet av tomten. 

undefined
Lise-Lotte Söderberg, som bor strax utanför Kungsör, fick ett växthus av maken i 50-årspresent.

Byggsatsen levererades i slutet av mars och ett par veckor senare monterades stommen och de första glaspartierna på plats. Växthuset, av fabrikatet Willab Garden, är en 50-årspresent från maken Torbjörn Söderberg och Lise-Lott ser fram emot invigningen.

– Jag tror att vi alltid varit ganska så intresserade av att odla – det har funnits där i bakgrunden. För fem–sex år sedan började min man med pelargonsticklingar i vardagsrummet, men det sa jag nej till. Då känns det vettigare att ha ett riktigt växthus, säger Lise-Lotte Söderberg.

De gillar arbetet med att driva upp fröer och följa växternas utveckling, men någon målsättning att bli självförsörjande på frukt och grönsaker har de inte.

– Bara det att kunna gå ut och skörda sina egna tomater är en lyxkänsla i sig. Vi siktar på att ha växthuset som ett vår- och sommarprojekt. På vintern får det vila.

undefined
Lise-Lotte Söderberg och den trogna vännen Alva vid det nybyggda växthuset.

När tidningen besöker Granhammar, strax utanför Kungsör, en solig eftermiddag i slutet av april håller Lise-Lotte Söderberg som bäst på med stensättningen runt växthuset. Den engelska springer spanieln Alva håller sällskap och gör en nyfiken besiktning av varje ny sten som kommer på plats.

– Vi har grävt ur och satt ner plintar på ytan för växthuset och därefter fyllt upp med olika bärlager. Många som vi pratat med har sagt: bygg inte för litet – annars kommer ni att ång er. Det är lika bra att göra det ordentligt från början och därför har vi också dragit in både vatten och el, säger Lise-Lotte Söderberg.

När nätterna blir lite varmare och temperaturen medger åker de första växterna in i bygget. Paret Söderberg har redan satt fröer med tomater, gurkor och meloner, som står i lådor inne i huset redo att flytta ut.

– Kryddor, squash, jättepumpor och blommor ska vi också driva upp – sådant som vi gillar själva. Blir det något utrymme över kanske vi ställer in ett litet bord och två stolar.

undefined
Lise-Lotte Söderberg med ett gäng gurkor som förhoppnaingsvis ska ta sig.

Av praktiska skäl har de beslutat att satsa på självbevattning.

– Annars går det knappast att åka i väg mer än någon enstaka dag. Det blir kanonvarm härinne när solen ligger på och vi har också sett till att konstruktionen erbjuder god ventilation.

Är det något som är knepigare att lyckas med när det gäller odling?

– Mitt första försök med paprika, chili och meloner gick inte alls. Det tog sig inte helt enkelt. Jag tror att jag använde fel jord. Men det är sådant som man får dra lärdom av. Det finns oändligt många tips och uppslag för att lyckas med odling – det är bara scanna av flödet och testa på nytt.

Paret Söderbergs nästa projekt är att bygga en tempererad trädgårdsbod till växthusets alla redskap.

– Det här är något som vi vill satsa på och det är kul att ha bra grejer. Vi ser fram emot att komma igång på riktigt och det är något speciellt att få påta med växterna efter en dag på jobbet.

undefined
"Bara det att kunna gå ut och skörda sina egna tomater är en lyxkänsla i sig. Vi siktar på att ha växthuset som ett vår- och sommarprojekt. På vintern får det vila", säger Lise-Lotte Söderberg
Växthus och friland

Ett växthus eller drivhus är en byggnad av ett genomskinligt material som släpper in solljus men som hindrar värmen från att slippa ut. På så sätt skapas ett artificiellt klimat som tillåter odlandet av växter som normalt inte skulle trivas på den platsen.

Odlade växter i det fria kallas odling på friland. Det är vanligt att plantor drivs upp från frö i drivhus och sedan sätts ut på friland. En sådan anläggning kan kallas plantskola och drivs ofta som handelsträdgård.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!