– Jag har inte råd att åka till jobbet. Jag jobbar i Järna – i Södertälje – och jag kan inte åka fram och tillbaka dagligen, säger floristen Malin Carlsson.
Hon bor i Torpunga i Kungsör strax utanför Eskilstuna. Där finns varken kollektivtrafik eller livsmedelsbutiker. Därför är bilen avgörande i vardagen.
Sonens förskola ligger i Kvicksund, inköpen görs i Eskilstuna och pendlingen till jobbet är 22 mil, fram och tillbaka, enligt Malin Carlsson, som betalar nästan 500 kronor för bilresan tur och retur – varje dag.
– Det blir inte så mycket kvar av lönen.
I början av veckan nådde dieselpriset över 28 kronor och bensinpriset 23. Men till fredagen har priset sjunkit till 24:57 per liter diesel och 21:39 kronor för bensin, enligt priser hos Circel K.
Malin Carlsson har vabbat under veckan och "tur är det", menar hon med tanke på onsdagens chockhöjning. Under jobbveckorna framöver kommer hon att bo över hos sina föräldrar i Södertälje för att minska utgifterna.
– Det gör att jag knappt får träffa sambon och den här lilla skutten på ett tag. Det känns jättejobbigt, säger hon och blickar mot Alexander Haals, 2.
Samtidigt som drivemedelspriserna stigit är livsmedel och energi dyrare jämfört med för ett år sedan.
– Som tur var fick vi braskaminen, så att det har blivit lite varmare. Sedan har vi stängt vissa rum för att hålla behålla värmen i de rum som vi faktiskt är i.
För att lägga mindre pengar på kundvagnen kan den sparsugna jämföra artikelpriset mellan olika produkter och välja ett storpack framför flera små, tipsar Malin Carlsson. Dessutom är hennes sambo jägare, vilket gör att de knappt handlar kött i affären och på så sätt sparar en del.
På grund av rusande energi- och drivmedelspriser samt Rysslands väpnade angrepp på Ukraina, som skapat oro i livsmedelsbranschen, varnar experter för att matpriserna kan stiga med fem procent jämfört med i fjol.
– Vi räknar med att matpriserna toppar med fem procent i sommar, jämfört med för ett år sedan. Men det skulle kunna bli betydligt högre än så, det är ett ovisst läge, konstaterar Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, till TT.
Samtidigt kommer det att bli dyrare att bo när både räntor och uppvärmningskostnader stiger. Det menar Klas Eklund, senior ekonom på Mannheimer Swartling, enligt Expressen. Dessutom kan drivmedelspriset sätta käppar i hjulet för arbetsmarknadens återhämtning, där tjänstesektorn kan tänkas avvakta med rekrytering på grund av osäkerheten. Det säger Susanne Spector, chefsanalytiker hos Nordea, till TT.
Om priserna på samtliga levnadskostnader stiger, får man prioritera mer, menar Malin Carlsson.
– Det är jättejobbigt, men det är inte så mycket vi kan göra åt saken. Man får helt enkelt prioritera. Ska vi åka och hitta på saker eller handla?
Från och med slutet av mars jobbar hon i Hallstahammar, vilket är tur för bensinpengen, menar Malin Carlsson. Efter sommaren är hon åter i Järna och hur drivmedelspriserna, och alla andra kostnader, utvecklas kommer påverka om hon behåller jobbet eller ej.
Är det värt att bo på landet?
– Både ja och nej. Vi älskar att bo på landet och tycker att det är skönt att Alexander får växa upp här. Men hade man bott närmare stan hade man kanske kunnat cykla eller gå och handla.