Kursrally efter tysk 5G-auktion

Den tyska mobiloperatören 1&1 Drillisch rusar uppåt med över 7 procent på Frankfurtbörsen. Kursrallyt följer på det att Drillisch i en omtvistad tysk auktion av 5G-frekvenser banat vägen för att bli nummer fyra på den tyska mobilmarknaden.

13 juni 2019 11:11

Totalt drog den tyska staten in 6,55 miljarder euro (70 miljarder kronor) på den auktion av 5G-frekvenser som avslutades efter 52 dygns budgivning sent i onsdags.

Auktionsintäkterna pressades uppåt av att Drillisch, en uppstickare i branschen, gick ut hårt för att få utrymme för en 5G-satsning.

Dyrare i Tyskland

Drillisch har bolaget United Internet med miljardären Ralf Dommermuth i ryggen och betalade till slut 1,07 miljarder euro (cirka 11,5 miljarder kronor) för 70 Megahertz 5G-frekvenser.

Deutsche Telekom fick i auktionen 130 Megahertz för 2,17 miljarder euro. Dirk Wössner, chef för telekomjättens tyska verksamhet, varnade efter auktionen för att prislappen hamnat för högt.

Det kommer dämpa utbyggnaden av nätet. Frekvenserna är mycket dyrare i Tyskland än i andra länder, sade han enligt Reuters.

Vodafone och Telefónica var två andra operatörer som köpte tyska 5G-frekvenser i auktionen, för 1,9 miljarder respektive 1,4 miljarder euro. Även Vodafone har riktat kritik mot prisnivån.

Deutsche Telekom-aktien stiger 0,8 procent i torsdagens förmiddagshandel. Vodafones aktie stiger samtidigt 1,3 procent, medan Telefónicas lyfter 4,3 procent.

De tyska operatörerna har åtagit sig täckningsgrader på 98 procent av tyska hushåll och att släppa in konkurrenter i nätet. När svenska 5G-frekvenser ska auktioneras våren 2020 kommer liknande villkor inte att användas.

Kan dränera investeringsviljan

Täckningsgraden i Sverige anses redan vara god i de 3G- och 4G-nät som med tiden kommer att bli 5G-nät, enligt Anna Beckius, chef för enheten för spektrumanalys på PTS.

Tillståndsvillkoren är anpassade för 5G, men vi ställer inte krav på att det ska byggas, säger Beckius.

En annan skillnad i den svenska auktionen av frekvensblock i det så kallade 3,5 Gigahertzbandet som planeras nästa år är hur budgivningen går till. Enligt Beckius kommer man i Sverige inte rigga auktionen för att eftersträva så höga priser som möjligt för frekvenserna.

Det kan ju dränera investeringsviljan om man behöver betala allt för mycket för att få frekvenser, varnar hon.

Ett prisgolv har dock lagts på 100 miljoner kronor per frekvensblock om 20 Megahertz i auktionen, där det även kommer att finnas ett spektrumgolv som möjliggör för minst tre operatörer att få 80 Megahertz var.

Man behöver ganska stora frekvensmängder för att kunna erbjuda tillräcklig kapacitet, säger Beckius.

Fakta: Full fart i 5G-bygget

Startskottet för byggandet av nästa generations mobilnät, 5G, har redan gått. Men hur långt framskridet jobbet är skiljer sig åt mellan olika länder.

Nordamerika ligger i framkant i sällskap med nordöstra Asien.

Telekomtillverkaren Ericsson räknar enligt en färsk prognos med att över hälften av alla mobilabonnemang i Sverige har den nya tekniken om fem år och att det globalt kommer att finnas 1,9 miljarder 5G-abonnenter 2024.

Det kan jämföras med de 10 miljoner 5G-abonnenter som beräknas finnas vid utgången av 2019.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Joakim Goksör/TT