Det var på en SO-lektion som läraren Mikael Vuorinen drog i gång diskussionen om könsroller i reklamen.
– Killen på bilden hade varma kläder. Han såg stark och självsäker ut, verkade trygg. Tjejen stod bakom honom och trånade. Hon hade tunna sommarkläder och utstrålade motsatsen till killen. Hon var svag, osäker och otrygg.
Det resulterade i en diskussion om attityder och varför tjejers utseende har blivit så viktigt. Där killarna duger som de är måste tjejer sminka sig för att behaga.
Men diskussionen gick djupare än så. Om killen utstrålade självsäkerhet och viljekraft, vad blev då kvar för tjejen att bidra med? undrade klassen. Inte mycket mer än beroende och utseende, kom de fram till.
– Kraven på utseende kryper neråt i åldrarna. Förr fick man vara barn längre, tycker Sara Hertzberg, en av tjejena som drog igång sminkfria veckan, eller Zero Fix som de kallat den.
– Jag vet tjejer som stiger upp 1,5 timme tidigare bara för att hinna locka håret innan de går till skolan, berättar hon.
"Du kan komma till skolan som du är, osminkad och utan att ha fixat håret, i pyjamas och morgonrock om du vill" är budskapet som finns uppklistrat på en korridorvägg den här veckan.
Gensvaret blev stort. Två dagar in på veckan konstaterar gruppen av sminket är nertonat och att många dyker upp i kläder ingen sett dem i förut. Mysbyxor och tröja syns flitigt i korridorerna.
– Och jag såg faktiskt en tjej som hade pyjamasbyxor, berättar Felicia Hertze, en av andra i gruppen.
Läraren Mikael Vuorinen har hållit sig i bakgrunden under samtalet, men nu kommer han och tjejerna överens om att det vore synd om allt blev som förut när sminkfria veckan är över.
– Vi kanske ska starta en Facebook-grupp, eller prata med Friends som vi har goda kontakter med? Andra skolor kanske vill haka på
De som vill anta utmaningen från Tegelvikens skola och starta en egen sminkfri vecka är välkomna att höra av sig till Mikael Vuorinen, på telefon 016-42 83 24.