Från AMA:s sida i Eskilstuna ser man detta som ett långsiktigt projekt.
– Vi får se hur det ser ut när vi tar upp ramarna till hösten, säger teamledare Olle Philipsson på AMA i Eskilstuna. Med lite tur har insatsen redan gett en viss inverkan, men jag tror nog att vi måste räkna med en liknande insats även nästa sommar.
Längre västerut har man i höjd med Kungsör jobbat med bekämpningen av sjögull i tio år.
Vad sjögullet gör är att det växer sig så starkt att det förändrar ljusinsläppet till övriga växter och fisklivet i sjön.
Prydnadsväxten som påminner om näckrosor, men som är avsevärt mindre, kan i värsta fall ta död på de andra levande organismerna i vattendragen.
Kvadrat för kvadrat inleds nu kampen för att försöka bekämpa sjögullet. Och man tror på den här metoden.
Försök har tidigare gjorts att helt enkelt skära sönder sjögullet men det verkar bara få en enda effekt; att de sprids i än snabbare takt.
– Det är därför som vi är noga med att skylta upp att bekämpningen pågår här ute vid Småholmarna och senare i Mellansundet och vid Klockarholmen, säger Olle Philipsson. Och vi vill vädja till alla som färdas på sjön, åk inte rakt i genom sjögullet, ta hellre en omväg.
Under den närmaste veckan hoppas man att man får ut flytramar så de täcker åtminstone ett par tusen kvadratmeter.
Hundra ramar på vardera sex gånger sex meter har man tillverkat så här långt. Och enligt de ursprungliga planerna skulle de vara i vattnet för flera veckor sedan.
Men sedan drog sig våren tillbaka och under det ovanligt kylslagna maj syntes knappt ett spår av något sjögull.
– Vi kunde inte gärna chansa på var växterna troligen skulle dyka upp, säger Ole Philipsson. Vi var tvungna att avvakta lite grand.
Sedan någon vecka har man sett växterna, men då har vädret varit alltför ostadigt i kombination med hård blåst tvingat projektarbetarna att bli kvar på landbacken.
Sedan torsdagsmorgonen visade vädret upp sig från sin ljusare sida och de första flytramarna kunde flottas ut och placeras vid Brobyåns mynning.
Nu är det ändå inte enbart på den sörmländska sidan som bekämpningen pågår.
– Det här arbetsmarknadsprojektet är ett samarbete mellan Eskilstuna och Västerås, och vi har fått sponsorhjälp även av yrkesfiskarna i området, så det är många fler som fått upp ögonen för bekymret som sjögullet kan skapa.