– Det har varit rätt många a-traktorer där. Och det har varit händelser där det har varit stökigt utanför men även inne på skolan i anslutning till det har det varit a-traktorer där.
Det säger Jan-Erik Nyström som är rektor på Tegelvikens skola i Kvicksund.
– Däremot vill jag säga ändå att vi har många elever hos oss som har a-traktorer och sköter det väldigt bra. Jag kan inte generellt säga att de är de som har a-traktorer som missköter sig. Men det har varit i anslutning till att det har varit samlingar där så har det hänt saker på skolan. Under hösten har vi haft elever som har varit på taket. Det var även några lyktstolpar som hade dragits ner vid terminsstarten. Där måste man ha haft hjälp av någonting, vår misstanke är att man gjort det med hjälp av a-traktorer.
Men han tror inte att allt kan kopplas till den motorburna ungdomen.
– Vi hade något tillfälle för någon månad sedan när vi hade inbrott på skolan men det var inte kopplat till a-traktorer, säger han och fortsätter:
– I samband med terminsstarten tog sig några in. Fritidsgården var stängd i det läget så det är ett exempel på vad som kan hända när vuxennärvaron saknas. Det var ren destruktiv förstöring. Man tog en brandsläckare och sprutade i korridor och bibliotek. Man tog även något gosedjur och tog ut det och eldade faktiskt också på det. Sedan vet jag inte om detta hade något samband med a-traktorer. Det var i alla fall individer som betedde sig riktigt illa. Och vi vet ännu inte vilka det är som ligger bakom det här.
Hur påverkar det skolan när sånt här sker?
– Det är klart att det påverkar skolan men även folk i bygden. Men det har inte påverkat så mycket dagtid. Mycket av det som sker är sånt som inte eleverna på skolan märker. Det har inte varit omfattande stölder utan mer meningslös skadegörelse som vi har kunnat åtgärda ganska snabbt. Vi hoppas att vi ska kunna få tag på de som gjort det här.
För att få ordning på stöket har man haft ett informationsutbyte med andra aktörer i området. Man har även bett föräldrar och de som bor i skolans närområde att vara vaksamma. Vidare har man sett över skolans skalskydd.
– Vi har larm. Sedan är det vissa dörrar man har lyckats få upp så dessa har vi nu förstärkt. Även om larmet gick så tog det ett litet tag och de hann förstöra rätt mycket.
Och att man kan ta sig upp på taket?
– Det kan vi inte göra något åt. Vill man klättra upp på taket så kan man klättra upp på taket. Men en framtida insats som kan bli aktuell både ute och inne, och det gäller väl alla skolor, det är att sätta upp övervakningskameror. Det är inte en utveckling som man vill ha direkt men det är klart att det kan bli aktuellt.
På skolgården kommer eleverna åt fritt wifi och en åtgärd skulle kunna vara att stänga av den möjligheten på kvällar och helger.
– Samtidigt kan det lätt bli så att man bara lyfter fram när det har skett tokigheter men vi vill ju ha ett bra samarbete med eleverna och vi vill att de ska ha någonstans att vara. Systemet med att förbjuda hela tiden är ingen nöjsam lösning man vill ta till, säger Jan-Erik Nyström.
– Just skolan är ju ett ställe där vi kan ha ett samarbete med både föräldrar och elever och se till att det blir bättre. Snarare än att man bara flyttar problemet.