Kyrkan bjuder in unga till mobilfritt dygn: "Tror att det finns ett stort behov"

Ett dygn i stillhet med samtal om livet och mobilförbud låter kanske som en mardröm för vissa. Men Frustuna församling tror att det finns ett behov av eftertanke och lugn bland ungdomarna.

21 mars 2019 10:30

Då och då har Frustuna församling ordnat så kallade retreater för vuxna, och intresset har emellanåt varit stort. Under ett dygn får deltagarna en möjlighet att dra sig tillbaka, stänga av mobilen och föra seriösa samtal.

I april gör man för första gången ett försök med samma upplägg riktat till ungdomar.

– Vi vet ju att tonåringar kämpar mycket med sina liv och identiteter. Det är höga krav i vardagen, konstaterar kyrkoherden Lena Fagéus.

Deltagarna kommer bli "ompysslade i lugn och ro", pröva på att meditera och kanske måla. Förhoppningen är även att kunna ha diskussioner om livet och samtalsämnen som kanske inte kommer upp så ofta under rasterna i skolan.

– Jag tror att det i dag finns ett extra stort behov av att leta sig till en annan form av gemenskap och stillhet, säger Lena Fagéus.

Ungdomsretreaten ska hålla till på prästgården vid Frustuna kyrka, och övernattning på scoutgården ingår i upplägget.

– Övernattningen är viktig, det blir något särskilt när man stannar över natten och verkligen får vara där ett helt dygn.

Som SN berättat tidigare slutar Lena Fagéus som kyrkoherde under våren. Hon ska dock själv vara med och hålla i det här evenemanget, och tycks inte spendera sin sista tid i Gnesta med att varva ned i övrigt heller.

– Nej, tvärtom. Vi kör på och passar på att göra saker, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Norling

Ämnen du kan följa