Lågsäsong är bästa tiden för resa

Billigare och mindre trängsel. Det finns egentligen bara fördelar med att resa under lågsäsong. Den enda nackdelen kan vara vädret.

2 december 2019 09:34

Hur vet man när att det är lågsäsong? Det är helt enkelt när alla andra inte åker. Med andra ord kan det vara smart att spara några dagar av sommarens semester till en weekend, eller en vecka, under en period då det är lite lugnare att resa.

Jag åker gärna till Sydeuropa under oktober och november. Det kan vara en riktigt fin upplevelse, med varmt vatten och chansen att få bra priser på hotellen. Många börjar rea ut sina rum innan de stänger för säsongen, säger Fredrik Brändström chefredaktör, på tidskriften Vagabond.

Både flyg och hotell går att hitta till lägre pris under lågsäsong och man kan göra riktiga fynd. Dessutom är det glesare med turister. Den höga sommarvärmen runt Medelhavet, som kan göra en fullpackad stad olidlig att vara i under högsäsong, är mycket mildare. Det är en bra tid för den som vill uppleva exempelvis mat, kultur, historia och sevärdheter.

Välj ställen som inte är så beroende av vädret, där upplevelsen kan bli lika bra även om det är kallare än annars, säger Fredrik Brändström.

Han tycker att klassiska ställen, som exempelvis Prag och Venedig, som är nedlusade med turister under högsäsong, får en väldigt skön stämning om vintern.

Mer genuint

Högsäsongen är också en intensiv period för dem som bor och driver verksamhet på resmålet. Ibland kan man uppleva att de är väldigt trötta på turister, men när säsongen är över kan det se annorlunda ut.

De kan vara lite mer öppna och tillmötesgående, och kanske till och med glada att man kommer dit när det är lite mer "off-season", säger Fredrik Brändström.

När turisterna har ebbat ut är chanserna att få uppleva det mer genuina större, tycker Katarina Daniels pr- och marknadsansvarig på resebyrån Ticket. Även på de mest exploaterade platserna kan man komma närmare på ett helt annat sätt.

I mars på Sicilien kan det vara lite småregnigt av och till, men det kan också vara ett fantastiskt väder. Framför allt är det extremt mycket färre turister än annars, och man kan få både storstadspuls i Palermo och bo i lugna, mysiga byar, säger hon.

"Shoulder season"

Resebranschen talar egentligen om tre säsonger: hög- och lågsäsong men också "shoulder season". Det sistnämnda är inte så bekant för oss svenskar. Det är ett engelskt utryck för tiden precis innan och efter högsäsongen.

När det gäller sol- och badorter är det maj till juni och september. Det är den bästa tiden, säger Stefan Chatzopoulos, pr-ansvarig på resebyrån Airtours.

Stefan tycker att de flesta europeiska städer fungerar under "shoulder season", men många är också väldigt mysiga under årets kalla månader, som Krakow.

Däremot har turistmetropoler som London och New York nästan ingen lågsäsong alls.

Är man ute efter storstadspuls är New York superbra i januari och februari. Flyget är billigare än övriga tider på året, och i slutet av januari är det dessutom "Restaurant Week" med lägre priser på de flesta av restaurangerna, säger Katarina Daniels.
Thailand har blivit nästan lika populärt på sommaren som under vintern. Nu är det en året runt-destination. Men det är fortfarande billigare att åka dit på sommaren, säger hon.

Bästa resmålen under lågsäsong:

+Stefan Chatzopoulos tips:

Januari – Tel Aviv och Egypten.

Februari – Rom och Sri Lanka.

Mars – Lissabon och Gran Canaria.

April – Aten och Cefalu (Sicilien).

Maj – Krakow och grekiska Thassos.

+Katarina Daniels tips:

Januari – New York och Madeira.

Februari – La Gomera och Costa Rica.

Mars – Sicilien och Marrakech.

April – Palma de Mallorca och Japan.

Maj – Skottland och Cinque Terre.

+Fredriks Brändströms tips:

Januari – Japan, Prag, Krakow och Budapest.

Februari – Marocko och New York.

Mars – Barcelona, Malaga och Valencia.

April – Sicilien och Portugal.

Maj – Hawaii, Kalifornien och Island.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!