Förslag: F–3-skola redan från hösten

En förälders ifrågasättande ändrade inte politikernas uppfattning om Lännaskolan.

Länna2015-05-26 20:35

Det handlade om landsbygdsskolornas framtid på barn- och utbildningsnämndens möte på måndagskvällen. Ledamöter från hela den politiska färgskalan ställde sig bakom förslaget om att skolorna i Länna, Härad och på Fogdö ska bli F–3-skolor från höstterminen 2016.

Men två frågor splittrade enigheten. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna köpte inte att eleverna i årskurs 4 på Lännaskolan föreslås få sin undervisning på Åkerskolan från och med höstterminen 2015. Det innebär att skolan i praktiken blir en F–3-skola efter sommarlovet.

Anledningen till förslaget om den hastigare omställningen är att en lärare på Lännaskolan har sagt upp sig. Att låta fyrorna få sin undervisning på Åkerskolan redan till hösten ger kontinuitet, motiverade utbildningschef Inger Pripp. Men Sandra Blanksvärd (V) invände:

– Det är en nackdel att behöva ställa om på så kort tid. Även om det bara blir ett läsår till så kan det var en frist.

Det var också detta som Ulf Andersson Eckardt från Länna föräldraförening tog upp under allmänhetens frågestund, innan mötet öppnades. Han tog fasta på det skolval som de blivande årskurs 4-eleverna har gjort.

– Vi föräldrar känner oss lurade. Och hur tror ni barnen känner? frågade han, samtidigt som han ifrågasatte den ekonomiska besparingen i relation till undervisningens kvalitet.

SD gillade heller inte förslaget om att landsbygdsskolorna ska upphöra att vara egna enheter och i stället föras samman med en annan, större skola. Men inget av de två avslagsyrkandena vann gehör av en majoritet.

Större framgång hade Strängnäspartiet och Kristdemokraterna med ett gemensamt tilläggsyrkande, om att hela den kommunala grundskolans organisation bör utredas ur ett risk- och konsekvensperspektiv.

Ärendet fortsätter nu mot kommunstyrelsen för beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om