Leif gillar det goda livet

Han har arbetat hårt och nått stor framgång. Men för kocken och restauratören Leif Mannerström är matlagningen en källa till såväl njutning som glädje och gemenskap.

17 mars 2020 08:00

Man ska inte bita sig fast i det som har varit. Det är Mannerströms fasta övertygelse och han ångrar därför inte valet att lämna sin plats i juryn för "Sveriges mästerkock" efter tio år. Allt har sin tid.

Dessutom har han många nya roliga projekt att se fram emot. Härnäst har han en plan på en matlagningsserie i Youtube-format, som ska lära ut grunderna i köket.

Det behövs, tror jag. Många kan laga mat men de flesta har egentligen ingen grund att stå på, man vet inte riktigt hur man ska göra, säger Leif.

Ger gärna råd

Han planerar ett hundratal program om allt från hur man kokar fisk och lyckas med rödvinssås till vitsen med ordentliga förberedelser i köket. De goda råden behövs, det är han övertygad om. Det finns restauranger i Stockholm som inte kan stuva potatis, och det finns för många människor som lagar dålig mat i tv, menar han.

Jag ser ju tvärs igenom det där. Att göra kåldolmar är inte bara att rulla lite färs och stoppa in i ugnen. Man måste se till att det smakar gott också.

Den konsten lär han gärna ut.

Att laga god mat är ganska lätt om man bryr sig. Och om man köper kvalité, för då behöver man inte göra så mycket med saker och ting.

Drömrestauranger

Denna nestor inom svensk husmanskost har 65 års erfarenhet av branschen, som han i princip föddes in i. Pappa var köksmästare, farmor restauratör och Leif gick i deras fotspår, med den äran. Bland annat introducerade han och Christer Svantesson det nya franska köket i Sverige på 1970-talet, med sin restaurang Johanna i Göteborg. Han har också skrivit ett tjugotal kokböcker och drivit stjärnkrogen Sjömagasinet.

Numera driver han inga krogar, men sonen har öppnat eget och Leif tycker att det är roligt att engagera sig. Kärleken till restaurangbranschen är intakt, och han har svårt att släppa kontakten med den, även i drömmarnas land.

Jag öppnar en restaurang i stort sett varje natt. Sedan brukar jag stänga den på morgonen igen, för jag orkar inte längre.

Dålig service

Han går gärna ut och äter. Är han nöjd berättar han det. Är det inte bra så säger han till. Kunden har rätt och ska få valuta för sina pengar. Det var Mannerströms filosofi som restaurangägare och det är även hans devis som restauranggäst. Det räcker inte med god mat, ett gott bemötande hör också till.

Får jag dålig service och blir placerad vid ett bord där det inte händer något, då brukar jag säga till hovmästaren: "ursäkta men kan du hjälpa mig så att jag får ett bord i närheten av en servitör?" Det blir en jävla effekt på det.

Fullmatad meny

Han gillar fortfarande att laga mat. Till kvällens middag med hustrun har han planerat marinerad stekt strömming med potatispuré och rårörda, egenplockade lingon. Senare i veckan ska han koka en god buljong på två äldre kokhönor, det blir soppa med grönsaker från gården på lördag. Biff Rydberg står också på veckomatsedeln. Lagar han wallenbergare blir det på Tore Wretmans vis, han som malde kalvköttet tre gånger och blandade med övriga ingredienser i ett isbad.

Plockar du aldrig bara fram en matlåda ur frysen och värmer?
Nej, väldigt sällan. Det kan hända att jag har gjort en stor sats med kåldolmar och då fryser jag in hälften. Dem kan jag ta fram senare, då har jag ju ändå gjort dem själv.
Din familj måste vara bortskämd?
Ja, det är de men min familj skämmer bort mig också. Det är ömsesidigt. Och jag tycker att det kan man gott göra, skämma bort varandra och ha ett gott liv tillsammans.
FAKTA

Namn: Leif Mannerström.

Fyller: 80 år den 17 mars 2020.

Gör: Kock, restauratör och kokboksförfattare.

Aktuell: Sitter i juryn för "Sveriges mästerkock", för tionde och sista säsongen.

Bor: På en gård på Tvärredslund, vid stranden av sjön Åsunden utanför Ulricehamn.

Familj: Hustru Lilian, barnen Petronella och Sebastian, barnbarnen Kelly och Leif (som kallas Lille-Leffe) samt hunden Leon, en fransk dogue de bordeaux.

Så firar jag födelsedagen: ”Jag och Lilian reser bort men vi ska ha ett sjuhelvetes kalas på vår gård i sommar – eller kanske två eller tre stycken. Vi har så stort umgänge och måste få plats med alla.”

Om att fylla 80: ”Det betyder att man blir äldre. Jag vet inte vad det betyder. För mig är det ingen gräns. Det passerar som varje födelsedag, det är inga problem.”

Saker som engagerar: ”Äldre människor som inte får den mat de förtjänar. Jag vet att det är en kamp jag aldrig kan vinna men jag pratar om det så ofta jag kan.”

Finns alltid i kylskåpet: Smör, grädde, goda ostar och sardeller.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Malin Eijde/TT