Lena K Samuelsson tänker runt

Det har varit snabba befordringar för Lena K Samuelsson, som har varit chef både på Aftonbladet, Svenska Dagbladet och Schibstedt. Nu är hon tillbaka på ”Bladet” igen, den här gången på topposition:

– Jag är på en plats både i mitt liv och i min karriär där jag trivs otroligt bra.

2 februari 2019 08:40

Hon gillar ansvar och inflytande. Att få bestämma och peka ut riktningen. Hon är nyfiken på framtiden, och hon tycker om att hitta begåvningar och hjälpa dem att blomma ut. Inte konstigt att Lena K Samuelsson landar toppjobb efter toppjobb i mediabranschen.

I tolv år var hon chefredaktör på Svenska Dagbladet. Sedan blev hon koncerndirektör i Schibsted och nu alltså ”publisher” – chefredaktör och vd i ett – för Aftonbladet. För Lena K, som hon kallas, är det som att komma hem. Det var här resan i storstadspressen började, efter en tid som nattchef på lokaltidningen i uppväxtens Växjö, Kronobergaren, och några år på tidningen Arbetet i Malmö.

På Aftonbladet var hon redigerare, sedan nattchef, nyhetschef och biträdande redaktionschef. Det var viktiga år, då hon skolades och utvecklades till den hon är i dag. Många personer från den tiden är fortfarande viktiga för henne. Chefredaktören Thorbjörn Larsson som vågade satsa på henne, vd:n Gunnar Strömblad som sedan blev hennes mentor i ledarskap på SvD.

På Aftonbladet mötte hon också sin man, Niklas Silow, numera pensionär och navet hemma när Lena K Samuelssons arbete har krävt att hon har rest mycket. Som kommunikationsdirektör på Schibsted reste hon till Oslo, London, Paris och Barcelona och det var svårt att pussla ihop familj och arbete. Det har hon annars aldrig haft problem med, främst för att hon aldrig har haft svårt att släppa jobbet.

– Det tror jag att jag lärde mig på nattskiftet – när man går hem så är man klar. Det har jag hållit fast vid, och det hjälper till att hålla en vettig balans i både psyket och kroppen.

Hennes bakgrund skiljer sig från många andra mediechefers. Hon har ingen akademisk bakgrund utan sökte sig direkt till den redaktionella miljön. Först som taltidningsredaktör och sedan redigerare – den som ritar sidorna i tidningen och får ihop helheten, med färg och form, text och bild.

Hon har fortfarande redigerarens intuitiva sätt att nalkas en uppgift.

– Jag är en människa som tänker "runt", vare sig det gäller färg och form eller strategier – allting. Jag har ett sådant sätt att se på världen, medan andra kan vara väldigt strukturerade och se saker mer i fyrkanter.

Listigt nog har Lena K Samuelsson alltid sett till att omge sig med människor som tänker strukturerat eller på andra sätt utgör hennes motpol. Hon ser det som en talang, att kunna bygga starka lag genom att mixa människor som kompletterar varandra. Stolt blickar hon tillbaka på tiden som chefredaktör för Svenska Dagbladet och ser att många av dem hon lyfte fram då har blivit prominenta mediechefer.

Då sågs hon med misstänksamhet, när hon – en kvällstidningsredaktör – gick till den fina morgontidningen SvD. Men även där ser hon bevis på att en bra mix är ett framgångsrecept. Under hennes år där blev ”Svenskan” utsedd till Årets dagstidning två gånger.

Men även om hon kallar SvD för ”en kärlekshistoria” så är det Aftonbladet som är ”hemma”. Att leda tidningen vidare in i den digitala eran, att hitta framtidens kompetens och bygga nästa generation av ledarskap på Aftonbladet, ”för det är inte jag, nämligen” – det är vad hon ser som sin uppgift nu.

Hemma kan förstås också vara just ”hemma”, med det Lena K Samuelsson kallar sin ”regnbågsfamilj”. Med gemensamt barn och makens barn och barnbarn, med sin bortgångna systers dotter – ”min stora tjej” – och alla andra som hör till.

Familjen älskar både Italien och Stockholms skärgård. Och Lena K älskar kokböcker. Så mycket att hon äger hundratals.

– Min man blir galen. Han vill införa kokboksförbud.

Hon älskar även matlagning, men följer sällan recept. Maten lagar hon på inspiration, som väntat av en som tänker ”runt”.

– Jag läser sällan kokböcker när jag lagar mat, jag läser dem som skönlitteratur, haha!

Lena K(ristina) Samuelsson

Fyller: 55 år den 2 februari.

Gör: Publisher för Aftonbladet.

Bor: Stockholm.

Familj: Man och barn.

Så firar jag födelsedagen: ”Jag brukar bli uppvaktad på sängen av min man och min yngsta dotter. Familjemiddag kanske?”

Om att fylla 55: ”Vad är 55? Det är vad man gör det till. Jag har förhoppningsvis några goda år framför mig i yrkeslivet. Men med tiden blir det också allt viktigare att bygga det nära, privata livet. För det är det som kommer att finnas kvar.”

Favorithemmasyssla: ”Att pyssla tillsammans med min dotter.”

Senast sedda film: ’Mary Poppins kommer tillbaka’. ”Fantastiskt bra, tyckte jag, en väldigt fin och välgjord brittisk film.”

På nattduksbordet: ”Jag fick 'Food Pharmacy' i julklapp, både boken och kokboken, som handlar om vad som händer i kroppen beroende på vad man stoppar i den. Kul och inspirerande!”

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!