Lilian Koch blev frisöryrket trogen

Lilian Koch har avlidit i en ålder av 87 år. Hon var under sitt liv verksam som frisör i Katrineholm.

2 april 2019 06:45

Lilian Koch växte upp med far och mor och tre syskon i Högsjö. Redan i tonåren hjälpte hon damer på hemorten att göra sig fina i håret.

Som 18-åring flyttade Lilian till Katrineholm där hon fick börja som elev på Stendahls damfrisering. Hon trivdes på salongen, men drömde om att arbeta som frisör ombord på Englandsbåtarna och på så vis kunna lära sig lite engelska. Hon blev dock sjuk, och kom aldrig i väg.

Kanske var det ödet som visade vägen, för under hennes konvalescens hade damfrisören Ferenc Koch från Ungern börjat arbeta på Stendahls.

De blev förälskade, gifte sig 1958 och tillsammans öppnade de Koch damfrisering i Katrineholm. Kundkretsen växte och många blev stamkunder.

1962 fick makarna sonen Ferenc och 1965 utökades familjen med dottern Anna. Lägenheten på Fredsgatan var en plats för sång, musik och umgänge och lediga stunder tyckte Lilian mycket om att komma ut i skog och natur. Hon var även bilkårist och tog i unga år körkort.

1986 avled maken Ferenc och Lilian blev änka. Åren gick, och genom dansen mötte hon kärleken på nytt. 1994 blev Lilian sambo med Thore Jogbring, som även han var egenföretagare. Han blev hennes stora trygghet i livet och tillsammans kuskade de Sverige runt på resor och fick även uppleva Kina tillsammans. Ett annat gemensamt intresse var dansen.

Lilian fortsatte som frisör långt upp i åren. Även om hon som pensionär trappade ner jobbade hon tills 75-årsåldern och under årens lopp knöt Lilian vänskapsband med sina stamkunder, starka band som bestod. Dottern Anna berättar att hennes mor var väldigt mån om familjen och de kunder hon hade lärt känna under sina yrkesverksamma år.

Under ålderns höst hjälpte Lilian och livskamraten Thore vissa av salongens gamla kunder med vardagsbestyr.

Våren 2017 flyttade Lilian Koch till äldreboendet Pantern på Kungsgatan och snart nog flyttade även sambon Thore dit. Den 25 februari lämnade Lilian Koch jordelivet. Hon sörjs närmast av sambon Thore med familj och sina barn Ferenc och Anna med familjer.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Emma Eriksson

Ämnen du kan följa