Alla älskar Hans karaktärer

Knäppa, roliga, älskade. Ingen har väl som Hans Rosenfeldt skapat fiktiva svenskar som klivit rakt in i hjärtat hos folk. Dessutom gillar vi honom själv också, som programledare i "Parlamentet", tävlande i "På spåret" eller i panelen i radioklassikerna "På minuten".

Litteratur2015-10-16 19:00

Det ilar till i magen när telefonen ringer. Klockan är 08.50 och jag misstänker att det är Hans Rosenfeldt som ringer. Jag befinner mig mitt i ett slags läsrus eftersom jag nyss klivit av tåget där jag läst kriminalromanen "De underkända" av författarduon Hjorth/Rosenfeldt. Resan mellan Katrineholm och Eskilstuna har väl aldrig gått så fort. För jag älskar huvudkaraktären Sebastian Bergman, sörjande psykolog som är konstant oförskämd mot alla, sällan talar sanning och missbrukar sex. Jag älskar dessutom bokens mördare. En man som kallar sig Sven Cato som inte förstår sig på samtidens kändiskultur där dokusåpastjärnor och bloggare får stort medieutrymme. Jag borde kanske inte gilla dessa figurer. De är två ruttna karlar som är totalt fel ute, men skildrade med en ömsint och lustfylld skicklighet som gör det till ett stort nöje att läsa om dem.

Det är alltså en av upphovsmännen jag har i luren, han som dessutom har skapat tjejen jag kollade på kvällen före. Saga Norén är Sveriges just nu mest kända kriminalpolis. Hon saknar all form av social kompetens, men är väldigt omtyckt. Serien "Bron" har, enligt SVT, visats i 160 länder.

Hans Rosenfeldt berättar att han befinner sig i Skåne, där han lägger sista handen vid ett manus till en ny tv-serie för brittiska tv-bolaget ITV.

– Det är en polisthriller som ska börja spelas in den 9 november. Den handlar om en kvinnlig mordutredare som inte varit i tjänst på länge. Nu ska hon återkomma som utredare i ett fall med en seriemördare, som hon stött på tidigare i sitt yrke som polis, säger han.

Seriemördare verkar vara Hans Rosenfeldts grej.

– De är få i verkligheten, skrattar han och bedyrar att han och Michael Hjorth, som hans skriver deckarna tillsammans med, försöker hålla igen på seriemördarna i böckerna.

– Men i långa serier, fungerar de bra, det är svårare att göra flera avsnitt på ett fall.

Från att i huvudsak ha skrivit såpor som "Rederiet" och varit programledare och manusförfattare för humorprogram har Hans Rosenfeldt på senare huvudsakligen ägnat sig åt fiktivt mördande.

– Ja, och det har eskalerat ska gudarna veta, säger han.

Bokserien om Sebastian Bergman, vars första del "Det fördolda" utkom 2010, uppstod egentligen ur en tv-serie. Michael Hjorth hade skrivit manus till serien om Henning Mankells Kurt Wallander med Rolf Lassgård. Nu ville han och Hans Rosenfeldt skapa en ny karaktär åt Rolf Lassgård, där han inte var polis och inte sympatisk. Då uppstod kriminalpsykologen Sebastian Bergman och polisgruppen Riksmord.

– Vi kastade alla dåliga egenskaper på Sebastian.

SVT ville först inte spela in manuset. Då beslöt författarduon att låta Sebastian bli en romanfigur i stället. Sedan ändrade sig SVT och de två första böckerna spelades in med Rolf Lassgård i huvudrollen. Bokprojektet har dock fortsatt och lever sitt eget liv. De är bästsäljare i ett 20-tal länder. Ett skäl till framgången är det rappa språket och de spännande intrigerna, ett annat är att folk visade sig tycka mycket om den osympatiske Sebastian.

– Han är ju egentigen duktig på det han gör och har insikter i det mänskliga psyket. Men han väljer att göra det svårt för sig. Han njuter inte av att vara elak, han kan bara inte bättre.

För alla som gillar Sebastian och hans kollegor avslöjar Hans Rosenfeldt att det kommer att bli minst åtta böcker i serien. Och att det kanske finns en ljusning för Sebastian Bergman i hans miserabla liv.

– Det finns en tanke om att avsluta serien lite ljusare för honom, det finns en liten öppning redan i "De underkända".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om