Serie i allmänbildningens tjänst

Filius och Beauchards serie är en snygg, snabb och smidig genomgång av relationen mellan USA och länderna i mellanöstern.

160222-53114d646b784a59821082a0174d5170.jpeg

160222-53114d646b784a59821082a0174d5170.jpeg

Foto:

Litteratur2014-12-11 03:00

Seriealbumet "De bästa av fiender löser tre problem:

1. Den råder bot på skolkrisen genom att fungera som ett tidsenligt och ROLIGT läromedel.

2. Den bidrar till att rätta till det pinsamma faktumet att vi i västvärlden har ytterst bristfällig pejl på Mellanösterns historia, vilket är konstigt eftersom dagens händelser i denna region har en enorm effekt på oss.

Strängnäsförlaget Placebo Press svensköversatta utgivning av "De bästa av fiender" är med andra ord ett boksläpp i allmänbildningens tjänst.

Seriealbumet är författat av professorn och historikern Jean-Pierre Filiu (med just Mellanöstern samt islam som specialområde) och tecknat av den prisbelönte tecknaren David Beauchard. Boken utgör den första delen som behandlar igenom relationen mellan USA och Mellanöstern.

Förhållandet sträcker sig tillbaka till 1700-talet och var USA:s första steg mot att förvandlas den världspolis som vi ser i dag. Det som börjar som en motåtgärd för att komma till stånd med algeriska pirater som tillfångatagit amerikanska skepp i Medelhavet, slutar (i denna del) nästan 200 år senare med att USA ser till att den iranske presidenten Mossadegh avsätts. Detta på grund av att han har förstatligat den persiska oljan.

Filius enorma kunnande om regionens historia har här bantats ner till en lättillgänglig historia som berättas både genom textrutor och pratbubblor. Det blir aldrig för mastigt eller faktamättat, utan tempot håller intresset uppe verket igenom.

En stor del av detta har förstås att göra med David Beauchard (vanligtvis känd som David B.) och hans svartvita illustrationer, och Beauchard åstadkommer mycket med endast två färger. Speciellt är jag imponerad över hur han lyckas gestalta alla de blodiga slagen på och kring Medelhavet på ett icke-köttigt sätt. Det går att fånga stridsdramatik utan att slafsa ner serierutorna i rött.

Den andra delen i serien har nyligen kommit ut på engelska, och jag hoppas verkligen att Placebo Press har en svensköversättning på lut.

Förresten, ni trodde väl inte att jag hade glömt:

3. Boken är ett stabilt julklappstips.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!