Så var första rättegångsdagen om gisslandramat

I juli togs två kriminalvårdare som gisslan av två intagna på Hällbyanstalten. Efter nio timmar fick dramat en lycklig upplösning när den andra gisslan släpptes. Under torsdagen inleddes rättegången mot de båda morddömda männen, som misstänks för människorov. Vi direktrapporterade från Attunda tingsrätt när de när de två drabbade kriminalvårdarna hördes

Rättegången mot de två morddömda männen inleddes på torsdagen i Attunda tingsrätt i Sollentuna.

Rättegången mot de två morddömda männen inleddes på torsdagen i Attunda tingsrätt i Sollentuna.

Foto: Polisen/TT (montage)

Liverapportering2021-11-04 09:55

►Läs också: Här hittar du våra tidigare artiklar om gisslandramat och efterspelet

BAKGRUND:

Klockan 12.30 onsdagen 21 juli larmades polisen till Hällbyanstalten med anledning av en gisslansituation. Två kriminalvårdare höll på att dela ut medicin till intagna när två morddömda interner, 24 och 30 år gamla, trängde sig in i utrymmet där utdelningen pågick.

Männen drog fram ett egentillverkat vapen och tvingade med vårdarna till ett vaktrum där gisslantagarna barrikaderade sig och täckte för övervakningskamerorna.

Polisen beslutade att inleda en särskild händelse, och ett enormt pådrag drogs igång runt anstalten, belägen strax väster om Eskilstuna. Regionala och nationella insatsstyrkan kallades in, liksom förhandlare, ambulanser och en polishelikopter.

Initialt krävde gisslantagarna en helikopter, för att därefter begära att samtliga intagna på deras avdelning skulle få pizza. Det senare kravet tillmötesgicks av förhandlarna, och vid 19-tiden släpptes en av de två kriminalvårdarna.

Vid 21.30-tiden meddelade polisen att även den andra gisslan släppts. Kort därefter greps gärningsmännen och fördes till polishuset i Eskilstuna. De häktades senare på sannolika skäl misstänkta för två fall av människorov.

Under torsdagen inleddes rättegången mot männen vid Attunda tingsrätt i Sollentuna utanför Stockholm.

Straffet för människorov ligger på mellan fyra år och livstids fängelse.

►Läs också: Här hittar du våra tidigare artiklar om gisslandramat och efterspelet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!