Skitsnack är aldrig en kul grej

Lokrantz lördag2013-06-29 05:21

Efter månader av pluggande är det sommarlov för landets skolelever. Sovmorgnar, förhoppningsvis sol och bad och tid att ladda batterierna inför höstterminen. För en del finns även ett sommarjobb med i bilden.
För de flesta betyder sommarlov ett efterlängtat avbrott i en inrutad tillvaro, men för många gör det ingen skillnad om det är skola eller inte. På grund av ny teknik – mobiltelefon och internet – kan mobbning pågå alla årets dagar och alla timmar på dygnet.
Allt fler anmäler mobbningen till Barn- och elevombudet (BEO). 2006 var antalet anmälningar 389. Ifjol var de 1 116. En bråkdel av dem som anmäler sina mobbare till BEO tilldöms skadestånd.
Det kallas att de mobbade har fått upprättelse när de får skadestånd, men jag vet inte, jag. Kanske så tillvida att skolan och kommunen får en knäpp på näsan för att de inte fått stopp på mobbningen, men i vilken utsträckning har den mobbade fått en ursäkt från mobbarna? Har mobbarna fattat att de har gjort fel? Det borde, i mina ögon, vara mer upprättelse än pengar på banken. Mobbningen och kränkningarna upphör kanske inte ens, fast barnet fått en massa tusenlappar som plåster på de själsliga såren.
Nu för tiden tar inte mobbning och kränkningar paus bara för att det blir sommarlov. De får i stället ett "eget liv" när kommentarer och bilder kan skickas fram och tillbaka i all evighet via mobiler och internet.
För ett par veckor sedan avslutades rättegången i det så kallade Instagrammålet i Göteborg. Två flickor, 15 och 16 år gamla, stod åtalade misstänkta för grovt förtal. De misstänktes ligga bakom ett konto på Instagram – ett socialt medium och en gratis mobilapplikation där man kan dela bilder med varandra. Genom att man kan lägga en sorts filter över bilderna kan de bli helt förvrängda.
Ni kanske minns oroligheterna i Göteborg i december, som uppstod efter att omkring 180 ungdomar kränkts i ord och bild på Instagram. Kränkningarna hade delats till ungdomar över hela Sverige. Hundratals ungdomar stormade strax för jul både Plusgymnasiet och Framtidsgymnasiet när de ville ta reda på vem eller vilka som låg bakom Instagramkontot. Polisen fick rycka in och omhänderta flera av dem. Efter ett par villospår landade misstankarna om vilka som låg bakom förtalskampanjen på de två flickor som åtalades. Den 15-åriga flickan erkände men viftade undan det hela som "en kul grej".
Hur kan det vara kul att sprida rykten och kränka en annan människa? Kul är det om den man skojar med också tycker att det är kul, om man skrattar tillsammans. Om man skrattar åt och hånar någon annan är det allt annat än kul.
I tisdags föll domen. De båda flickorna dömdes för grovt förtal, då tingsrätten ansåg att det fanns "betydande inslag av planering och systematik" i hur de kränkande uppgifterna lades ut. Uppgifterna har varit av "djupt integritetskränkande natur". 16-åringen, som nekat till brottet, dömdes till 45 timmars ungdomstjänst. 15-åringen dömdes till ungdomsvård. De dömdes också att betala 15 000 kronor i skadestånd till var och en av de 38 målsägandena.
15-åringen har åtminstone haft vett att erkänna att hon låg bakom såväl kontot som kränkningarna. Det är bra. Hoppas att hon har vett att be om ursäkt också. Inte bara till de 38 som stod som målsägande utan även alla de andra som blev utsatta. Och som ofta när någon nekar till att ha utfört ett brott undrar jag om 16-åringen menar att hon inte låg bakom vare sig konto eller kränkningar – eller om hon anser att det hon gjort inte är brottsligt.
Domen sänder en tydlig signal om att det inte är okej att göra det som flickorna har gjort. Det är straffbart. Det trista är att det gick så här långt. Det borde inte behövas rättegångar, domar och skadestånd. Det borde höra till vanligt hyfs att man inte beter sig som de har gjort – vare sig i verkliga livet eller i cyberrymden.
Facebook, Twitter och Instagram faller under kategorin sociala medier. När man vet vad vissa människor ägnar sig åt i dessa medier – mobbning, ryktesspridning och att "spy galla" över allt och alla – undrar jag om de över huvud taget vet vad ordet social betyder. Tittar man i en ordbok, och för all del om man googlar, så står det bland annat: Individuell förmåga till samspel med andra individer utifrån en god värdegrund (social kompetens). Bland synonymerna nämns sällskaplig och trevlig.
Kränkningar och mobbning är vardagsmat för fler barn, ungdomar och vuxna än vi orkar ta in. Ändå är det få fall som går så långt som till i medierna uppmärksammade rättegångar. Förhoppningsvis får tisdagens dom en och annan att tänka till innan de får för sig att sprida rykten, kränkande texter och bilder på Instagram och Facebook. Kanske ställa sig frågan om de skulle vilja att någon gjorde så mot dem.
Vill folk använda sig av sociala medier bör ett minimikrav vara att de vet vad det betyder att vara social. Annars har de ingenting där att göra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om