Lövsta stängt till minst 2020 – 80-tal anställda berörs

Lövsta kommer att hålla stängt till 2020 – minst. Ett 80-tal anställda berörs. – Det känns sorgligt och många besvikna, ledsna människor som berörs, säger Sekos Elisabeth Nordin.

28 mars 2019 19:22

SN har rapporterat om att ungdomshemmet Lövsta stänger ner verksamheten på obestämd tid och att institutionschefen Leif Nilsson slutar. Detta efter att det under många år varit stor turbulens, med allt från våld, kränkningar och upplopp, till personalbrist och otydligt styre, på anläggningen.

Sekos Elisabeth Nordin förhandlar för tillfället om situationen rörande Lövsta. Under onsdagen, när arbetsgivaren Statens institutionsstyrelse (Sis) kallade till möte, fanns hon på plats. De flesta anställda var ovetandes om vad som skulle meddelas. Beskedet blev rena dråpslaget.

Lövsta - händelser och bakgrund HÄR

Elisabeth Nordin förstår inte hur Sis-ledningen kan motivera stängningen med svårigheter att hitta bemanning, om man möjligen kan tänka sig öppna 2020.

– Varför gör man sig då av med personalen nu?

Enligt facket kommer en risk- och konsekvensanalys nu att påbörjas. Därefter kommer det kallas till förhandlingar kring stängningen. Elisabeth Nordin är dock skeptisk.

– Vi kommer att yrka på att en avdelning ska hållas öppen på Lövsta och drivas av en annan institution. Men det luktar ju som att arbetsgivaren redan har bestämt sig.

Hur känns det här?

– Sorgligt. Det finns många besvikna, ledsna människor nu. Jag själv har varit involverad i Lövsta sedan 15-16 och det har inte varit en stabil ledningsgrupp med alldeles för många institutionschefer. Det har inte funnits någon lugn och ro på många år på Lövsta, säger Elisabeth Nordin.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mikael Hellmyrs

Ämnen du kan följa