Lundin bjöd på tankar om ursprung och rötter

10 mars 2019 11:15

Tv-personligheten, Anders Lundin har mutat in en alldeles särskild plats vid den svenska lägerelden genom sitt sätt att leda några av de allra största programmen i landets moderna tv-historia. Från "Expedition: Robinson" via "Allsång på Skansen" till det älskade "Allt för Sverige".

– Programmet med gråtande amerikaner, som Anders Lundin själv säger i sin föreställning "Expedition: Livet", när han på lördagen gästade Eskilstuna Teater.

Anders Lundin är som bekant mångsidig och är även musiker, låtskrivare, textförfattare och komiker. I den lågmälda och trivsamma "Expedition: Livet" delar Anders Lundin med sig av funderingar om var vi människor kommer i från, vart vi är på väg och hur vi handskas med våra liv och vår planet.

Med sig på scenen har han musikern Jonas Olofsson, kontrabas, sin gitarr och en elektrifierad lägereld. Anders Lundin gör avstamp ide arkeologiska fynd som gjorts i Tanzania av 3,7 miljoner år gamla fotspår gjorda av släktet Australopithecus. Därifrån kastas publiken kors och tvärs över jorden genom finurliga sånger och tänkvärda texter. Till skeva sommarstugor, byggda av entusiastiska pappor utan vattenpass och fattiga svenskar som drog till Amerika och hans egen mamma som till Sverige från ett sönderbombat Köln i Tyskland efter Andra världskriget för att skapa sig ett nytt liv.

Starkast är det när han påminner oss om hur lite vi ofta vet om vår egen historia och när han går loss i en poetisk skildring av svensk urskog.

Under den kluriga trevligheten anar man ett stråk av civilisationskritik och ett egensinne som ger tyngd åt showen och gör att man gärna sitter kvar vid den lägerelden en stund till.

Show

"Expedition: Livet"

Av och med Anders Lundin

Musiker: Jonas Olofsson

Eskilstuna Teater

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Catarina Nitz

Ämnen du kan följa