M vill se utredning om beslöjade barn

Moderater i Eskilstuna, Nyköping och Vingåker vill utreda slöjförbud i förskolan och grundskolan, men hur Katrineholmsmoderaterna ställer sig är ännu oklart.

26 mars 2019 19:00

Eskilstunas och Nyköpings moderater vill att partiet ska "utreda förutsättningarna för slöjförbud i för- och grundskolan". Jari Puustinen (M) är kommunalråd i Eskilstuna och han säger att flickor och kvinnor som utsätts för hedersförtryck vittnar om att kraven på att täcka sin kropp och sitt hår är en del av förtrycket.

I Vingåker instämmer moderaterna i att en utredning behövs.

– Det är inget vi kommer att gå emot. Min kunskap om det är inte den bredaste, men jag tycker att man ska utreda och se om det kan härledas till hedersförtryck. Visar det sig att det är en form av hedersförtryck ska man ta tag i det och inte bara låta det vara, säger Charlotte Prennfors (M), oppositionsråd i Vingåker.

Bland Katrineholms M-politiker är saken inte diskuterad än.

– Jag har en personlig åsikt, att jag tycker att det är ett bra förslag. Men jag avser att ta upp det här under vårt nästa styrelsemöte, säger Christoffer Öqvist (M), ordförande i moderaterna i Katrineholm.

John-Erik Nyman, som sitter i Katrineholmsliberalernas styrelse, skrev i höstas ett debattinlägg i KK om slöjor, med innebörden att det aktiva valet att bära slöja bör dröja till högstadiet. Som religiös symbol bör slöjan lämnas hemma för att underlätta aktivt deltagande i skolans verksamheter, skrev han.

– För liberaler är det kanske något som faller inom den personliga friheten, men man ska vara medveten om att det finns mycket under ytan. Jag tycker i alla fall att man ska ha en diskussion om hur man bör agera i skolan.

Han betonar att åsikterna han lyfter fram är hans egna.

Johan Söderberg (S), ordförande i bildningsnämnden, säger att det från S-håll inte finns planer på något sådant förslag.

– Vi har inga rutiner eller regler för någon särskild hantering i den frågan. Vi lägger oss inte i klädsel om det inte är olämplig av andra skäl, till exempel att den är för tunn när det är kallt ute.

Slöjförbud

Moderata kvinnoförbundet, moderatkvinnorna, hör till dem som driver på diskussionen om slöjförbud i skolan.

Förbundet anser att slöjan i grunden är kvinnoförtryckande.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Cecilia Tuohy

Ämnen du kan följa