Magnus Fliesberg uppblåst till hundra

Under ett års tid ska resenärer i Stockholms tunnelbana få uppleva Eskilstunakonstnären Magnus Fliesbergs kolteckningar i jätteformat när de passerar Slussen.

– Jag hoppas kunna lura folk att dagdrömma lite mer, säger han.

13 februari 2019 20:27

"Din längtan ut" kallar Magnus Fliesberg serien med teckningar som ska monteras på 22 stycken tre meter höga och upp till tolv meter breda reklamskyltar längs en hel perrong i Slussens tunnelbanestation.

Totalt handlar det om en sträcka på 400 meter. Med tanke på att Magnus Fliesbergs teckningar i original mäter 14 gånger 18 centimeter får projektet en både svindlande och lite komisk dimension.

– Jag är ganska glad att jag bara ska göra en perrong, säger Magnus Fliesberg.

Allt började med ett telefonsamtal från ledningen för Stockholms länstrafiks konstprojektet "Konstväxlingar". I sju olika tunnelbanestationer visar man konst som byts ut kontinuerligt. Varje station har ett särskilt tema, och för Slussen är temat svartvitt.

Man hade uppmärksammat Magnus Fliesberg kolteckningar och erbjöd honom uppdraget att göra något på en av perrongerna.

– Det är klart att man tackade ja till det, säger Magnus Fliesberg.

Sedan började hjärnan snurra.

– Jag förstod att jag inte skulle kunna hindra mig själv från att göra en hel serie nya teckningar, så jag jobbade med det hela sommaren.

Medan han skapade sina teckningar förhöll han sig inte alls till storleken på reklamtavlorna.

– Jag körde mitt eget race, men jag har suttit med ritningar över perrongen och tavlorna för att få ihop formaten.

I augusti var det ett startmöte och nu är det snart dags att montera de totalt 35 teckningarna. Vad det gigantiska formatet ska göra med hans bilder är svårt att greppa.

Alldeles nyligen fick ha se ett provtryck.

– Ett kolstreck som är en millimeter blir en decimeter. Allt skrufs som blir kommer att synas tydligt, det har varit viktigt för mig att behålla det för bilderna ska någon sorts materialitet.

En annan sak som är svårt att ta in är att 150 000 personer passerar Slussens tunnelbanestation varje dag året runt.

– Det är svårt att försöka förhålla sig till att så många människor kommer att se mina bilder. Men det är ju superhäftigt, den publiken har man inte annars, säger Magnus Fliesberg.

Vad det kommer att innebära för hans "karriär" som konstnär har han ingen aning om.

– Jag vet inte ens om jag vill ha någon karriär. Men det är en stor och oväntad händelse som ger energi och väcker funderingar på hur man kan ta sitt konstnärskap vidare. Jag ser det som ett kvitto på allt jobb jag har gjort bakåt i tiden, säger Magnus Fliesberg.

Magnus Fliesberg

45 år, konstnär och museitekniker bosatt i Eskilstuna.

Aktuell med "Din längtan ut", 35 uppförstorade kolteckningar längs en perrong i Slussens tunnelbanestation i Stockholm. Verket ska invigas den 9 april och sitta uppe i ett år.

Kuriosa: Har ett förflutet som tyngdlyftare och fysansvarig i handbollsklubben Guif i Eskilstuna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Catarina Nitz

Ämnen du kan följa