Magsjuka stängde Nissebo förskola i Stigtomta

Efter ett par veckor med återkommande magsjuka stängdes under fredagen Nissebo förskola i Stigtomta.

– Vissa familjer har drabbats värre än andra. Det är fruktansvärt jobbigt att få det här flera gånger, säger Eleonor Dahlberg som är förskolechef på Nissebo.

15 mars 2019 18:35

Under några veckor har det varit magsjuka på förskolan och många har blivit sjuka, både barn och personal.

– Det har inte varit någon epidemi så att alla har blivit sjuka utan det har varit vanlig magsjuka som har gått runt. Man blir helt sänkt och både barn och föräldrar påverkas, säger Eleonor Dahlberg.

Vissa familjer har blivit sjuka flera gånger.

– Jag tror det var en familj som fick det två eller tre gånger och det är ju klart, de tycker att det är fruktansvärt. Vilket vi har full förståelse för, säger Eleonor Dahlberg.

Det finns tre avdelningar med totalt 43 barn på Nissebo förskola. De äldsta barnen går i en så kallad utegrupp där man bedriver verksamheten utomhus och de kan även förflytta sig till olika platser i en förskolebil. De två yngre avdelningarna är placerade på förskolan.

Pedagogerna märkte under torsdagen att det inte var så många barn som skulle vara på plats under fredagen. De tog kontakt med alla föräldrar som var berörda och sa att de gärna skulle vilja hålla stängt under fredagen för att städa. Men om det var så att föräldrarna hade behov av barnomsorg så skulle personalen lösa det. Tanken var då att man skulle utnyttja utegruppen för alla barn som behövde vara på plats. Men alla berörda kunde ta hand om sina barn hemma.

– Vi har ju inte stängt och sagt till föräldrarna att de inte fick komma, det har vi absolut inte gjort. Vi har väldigt medvetna föräldrar. Det är många som väljer att ha sina barn hemma när det går sådan här magsjuka, säger Eleonor Dahlberg.

Hon fortsätter:

– Pedagogerna har fått väldigt många sms där föräldrarna tackar för det här initiativet, de tyckte att det var bra och hoppas att vi ska klara oss nu, säger Eleonor Dahlberg.

Karensen vid magsjuka är 48 timmar men i sjukvårdspolicyn som finns på förskolan är det inskrivet att personalen kan höja den till 72 timmar när det blir speciella fall. Och så har det varit vid det här tillfället.

– I och med att det är stängt i dag (fredag) får alla 72 timmars karens och det hoppas vi ska räcka, säger Eleonor Dahlberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jens Alvin