Mäklaren: De är hetaste områdena i Eskilstuna

Antalet sålda bostäder i Sverige har nått en ny rekordnivå. Och i Eskilstuna pekas Borsökna ut som ett framtida attraktivt område.

Antalet sålda bostäder i Sverige har nått en ny rekordnivå och det märks även i Eskilstuna.

Antalet sålda bostäder i Sverige har nått en ny rekordnivå och det märks även i Eskilstuna.

Foto: TT

Eskilstuna kommun2019-10-07 18:01

Under 2019 års inledande nio månader såldes det drygt 125 000 bostadsrätter och villor vilket är 5 000 fler sålda bostäder än i fjol och på en ny rekordnivå i Sverige, enligt Svensk Mäklarstatistik.

Även säljtiden (från det att objektet blir en annons till det att ett kontrakt skrivs) går något snabbare jämfört med tidigare.

Den största ökningen har skett i Malmö och Stockholm, men den rekordhöga försäljningen märks även i Sörmland.

Under det senaste året har över 4 500 bostäder sålts och priserna har stigit med drygt fyra procent på både villor och bostadsrätter i Sörmland.

– Utbud och efterfrågan är i dag i bra balans. Under årsskiftet 2017-2018 skedde en inbromsning på marknaden vilket ledde till eftertänksamhet och en något avvaktande bostadsmarknad. Sedan dess har marknaden stabiliserat sig och det gör att säljarna vågar sig ut på marknaden så att antalet bostäder som säljs ökat. Tror även att kombinationen med inflytt på många nyproduktionsprojekt ökat rörligheten på marknaden och drivit upp försäljningarna även på andrahands-marknaden, säger Ellinor Mersin, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Eskilstuna.

Nyligen visade siffror att Eskilstuna var den kommun i landet som hade högst prisökning vid försäljningar av småhus. 103 småhus såldes mellan juni och augusti (för ett medelpris på drygt 2,8 miljoner kronor) vilket var en ökning med tolv procent jämfört med föregående period.

Bland de mest attraktiva områdena att sälja sin bostad i just nu pekar Ellinor Mersin ut de centrala delarna som Rinmansparken, Norr och centrumkärnan.

– När det gäller villor så är det lantliga områden, lite utanför centrum, som varit väldigt eftertraktade. Många vill bo med naturen runt knuten och utsikt över öppna, rogivande fält. På bostadsrättssidan ser vi stor efterfrågan i de centrala områdena.

Ser du några framtida heta områden att bo i? 

– Ett nyproducerat boende utanför centrumkärnan ser jag som eftertraktat i framtiden. Där är områden som Borsökna särskilt intressant. Spekulanterna i dag är ofta mer kräsna och vill ha något som känns modernt och rätt i tiden.

I samband med rapporten om de ökade priserna vid småhusförsäljningar såg Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande, både positivt och negativt på statistiken.

– Den som äger en fastighet stärker sin tillgång. Baksidan är att det blir dyrare för den som ska köpa eller hyra en bostad, sa han då.

Ellinor Mersin, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Eskilstuna.
Ellinor Mersin, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Eskilstuna.
Sålda bostäder i Sörmland

Villor senaste tolv månaderna:

Antal sålda: 1 923 st.

Kr/kvm: 22 778 kr.

Pris tkr: 2 743.

Prisutveckling (%): +3,6%.

Bostadsrätter senaste tolv månaderna: 

Antal sålda: 2 642 st.

Kr/kvm: 20 439 kr.

Pris tkr: 1 475.

Prisutveckling (%): +4,0%.

Källa: Svensk Mäklarstatistik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!