Barometern pekar mot högkonjunktur

Allt fler Mälardalsföretag upplever att personalbehovet och investeringsnivån ökar. Enligt lägesrapporten från 53 företag i norra Sörmland fortsätter konjunkturen att peka uppåt.

02-19 Barometer.eps

02-19 Barometer.eps

Foto:

Mälardalen2016-03-02 06:00

Vår årliga lägesrapport visar att 60 procent av bolagen ser ett ökat personalbehov jämfört med 49 procent i fjol. 58 procent uppger att investeringsnivån har ökat, jämfört med 47 procent förra året.

Det är andra året i rad som andelen företag som ser ett ökat personalbehov och en ökad investeringsnivå stiger.

När det gäller orderingången är det fortfarande en majoritet av företagen som ser en ökning, även om nivån minskat marginellt jämfört med förra året.

Glädjande är att inga av de företag vi tillfrågat ser ett minskat personalbehov eller investeringsnivå.

Jens Persson är ordförande för Företagarna Eskilstuna.

– Det känns ändå som att det är någon slags försiktig optimism bland företagen.

Han menar att byggindustrin går bra.

– Där har man tillväxt i både Stockholm, Strängnäs, Eskilstuna och i viss mån även i Flen.

Jens Persson började märka av en spirande optimism inom det lokala näringslivet i början av förra året.

– Det kan vara så att vi har en högkonjunktur som knackar på dörren. Det vore ju väldigt kul för många företagare om det vore så, men det är väldigt osäkert.

Vad är det för osäkerheter?

– Vi är ganska påverkade av omvärlden. Globaliseringen har slagit igenom. Blir det problem i Kina smittar det av sig på börsen och så vidare. Jag tror att historiken upprepar sig med hög- och lågkonjunktur. De är bara att det går lite fortare uppåt och lite fortare neråt.

Gösta Reinl är vd för Eskilstuna Fabriksförening som flera gånger per år gör egna konjunkturbedömningar bland sina medlemsföretag samt ett urval av företag inom den tillverkande industrin.

– Efter en utdragen lågkonjunktur ser vi nu ljusglimtar i Eskilstunas industrikonjunktur, säger Gösta Reinl och fortsätter:

– Den förbättring som man såg förra året verkar fortfarande gälla. Vi ser en något förbättrad orderingång, men det är inga stora svängningar.

– Det finns inga riktiga draglok som vi ser det, mer än byggnation i Sverige. De företag som ser ljusglimtar har antagligen vunnit en ny affär eller konkurrerat ut någon annan och tagit marknadsandelar, vilket inte betyder att den allmänna konjunkturen går upp.

Gösta Reinl menar att det finns flera orosmoment i omvärlden.

– Tittar man ut i världen är det inte mycket som är stabilt. Europa taktar på och försämras i alla fall inte. USA har gått ganska bra uppåt och tar en liten andhämtningspaus nu. Vi ser ett Asien som darrar ganska mycket. Vi ser ett Sydamerika som inte är särskilt bra.

Ett annat orosmoment gäller det låga malmpriset.

– De företag som levererar till gruvindustrin har det tufft. De ser ingen uppgång de närmaste åren. Gruvindustrin behöver inga maskiner, säger Gösta Reinl och fortsätter:

– Konjunkturen går upp och ner. Till sist blir grejerna gamla och de behöver ha nya. Det är bara frågan om när det kommer. Om allt kommer samtidigt vet vi inte nu i och med att de olika regionerna är olika starka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om