I veckan kom domen som gör det möjligt att låta Mälaren svämma över ett par veckor varje vår för att gynna växt- och djurliv runt sjön.
För jordbruket i Mälardalen betyder det helt nya villkor. Försenat vårbruk, sämre ekonomi – och i värsta fall marker som inte längre duger att odla på. Totalt berörs minst 6 000 hektar jordbruksmark av den tilltänkta "vårpuckeln".
Eskilstuna-Kuriren har tidigare skrivit om potatisodlaren Hans-Olov Steneholm och hans kollega spannmålsodlaren Peter Reuterström på Jädersslätten utanför Eskilstuna som båda odlar på mark som kommer att påverkas av de nya vattennivåerna.
Peter Reuterström konstaterar att domstolen ogillat de flesta invändningar som lagts fram mot den planerade vårpuckeln:
— Man har tagit mycket lättvindigt på frågan och inte alls lyssnat på de argument vi fört fram. I stället nöjer man sig med att samråd förekommit. Men ett samråd behöver ju inte betyda att parterna kommit överens.
Så har det varit i fallet med vårpuckeln. Jordbruksintressen och naturvårdsintressen har haft motsatta ståndpunkter.
— Ingen hänsyn har tagits till att också jordbruket skulle kunna vara ett samhällsintresse. När domstolen talar om allmänintresse så är det enbart liktydigt med naturvärden. Det kan jag tycka är lite märkligt. Det är ju trots allt inte självklart att vi har obegränsat med tillgång på mat under de närmsta 40-50 åren.
På en enda punkt har jordbrukarna vunnit gehör. Det handlar om den tid efter puckelns införande som det ska vara möjligt att yrka ersättning för oförutsedda skador.
— Stockholms stad ville ha en begräsning på fem år. Vi hävdade att 20 år vore mer realistiskt. Domstolen har stannat för 15 år.
Senast den 6 mars ska eventuella överklaganden vara inne och Peter Reuterström utgår från att domen kommer att överklagas av berörda jordbrukare.