Den 7 augusti uppmärksammades Strängnäs kommun på att ett fartyg läckte olja utanför Selaön. Miljöenheten ryckte ut, konstaterade att det stämde och larmade därmed Kustbevakningen, som ansvarar för miljöräddning på statligt vatten.
Den 8 augusti genomfördes en miljöräddningsinsats, då bland annat länsor las ut runt fartyget för att fånga upp utsläppet.
Kustbevakningen inledde också en förundersökning om vattenförorening, alltså ett miljöbrott i vatten.
En vecka senare, den 15 augusti, åkte patrullen tillbaka för att kontrollera läget.
– Utsläppet har upphört, men eftersom det har regnat ganska mycket får länsorna för säkerhets skull ligga kvar till på onsdag, säger Lars Langman, kuststationschef i Södertälje, och konstaterar att hårt regn kan spola fram redan läckt olja.
Är ärendet därmed avslutat för Kustbevakningen?
– Ja. Men är han ute och åker med båten får vi ju ingripa, för då bryter han mot nyttjandeförbudet.
I samband med oljeläckaget kontrollerade Transportstyrelsen fartyget och upptäckte att det saknar två certifikat som krävs för yrkesmässig trafik.
Tills de har ordnats, vilket kräver en omfattande besiktning på varv, har fartyget nyttjandeförbud och dess motor får inte startas. Fartygets ägare har sagt till tidningen att han missat att uppdatera certifikaten men ska göra det.
Miljöinspektör Jessica Sundkvist konstaterar att kommunen just nu jobbar på ett föreläggande med krav på åtgärder för att läckaget inte ska upprepas.
Förundersökningen om misstänkt miljöbrott drivs nu vidare av miljöåklagare.