Campingens krögare ser ljus trots coronamörkret

Coronakrisen slår hårt mot många restaurangbranschen. Tom Forsbergs chanser att rida ut pandemin ser dock goda ut. De hänger mer på väder än virus.

Eskilstunakocken Tom Forsbergs dröm att följa med svenska golflandslaget till Japan-OS krossades av corona. Nu är det Malmköpingskrogen som gäller i sommar. Moster Marita Karlsson och mamma Margot hjälper till i köket.

Eskilstunakocken Tom Forsbergs dröm att följa med svenska golflandslaget till Japan-OS krossades av corona. Nu är det Malmköpingskrogen som gäller i sommar. Moster Marita Karlsson och mamma Margot hjälper till i köket.

Foto: Henrik Wising

Malmköping2020-05-10 12:52

Det är skiftbyte på Malmköpings bad och camping. Vintergästerna har farit. Nu rullar sommargästerna in.
Jack Rydberg, som äger och driver rörelsen med frun Carola, är full av tillförsikt. Säsongen har till och med börjat så bra att han vågar tro på besöksrekord i år.

undefined
Jack Rydberg har redan fullt sjå på Malmköpings camping. Säsongen har börjat förträffligt bra trots corona, vittnar han om.

Mungiporna snuddar därför vid örsnibbarna – trots rasande coronakris.
Hans arrendator i restaurangen ler betydligt mer försiktigt. För Tom Forsberg kan sommaren antingen bli himmel eller helvete.
– Vi vet precis lika lite som alla andra vad som ska hända. Alla går på tå och undrar när dödsstöten kommer.
Chansen att den inte kommer alls är godare för Forsberg än många andra krögare. Hans restaurang lever i symbios med campingen och dess 180 tomter, stugbyn, vandrarhemmet och badgästerna från Malmköping. Om drömmen om en lång, varm och torr badsommar slår in, kan det bli en bra säsong även för Forsberg.

undefined
Campingen, restaurangen och kaféet följer Folkhälsomyndigghetens alla rekommendationer för att minimera risken för smittspridning.

Den 1 maj slog Toms restaurang och café upp dörrarna. På terrasserna som vetter ut mot Hosjön står borden glesare än normalt. Överallt på området sitter anslag som påminner besökarna om vikten av avstånd och handhygien.

Coronakrisen påverkar krogbranschen på många sätt. Normalt vid den här tiden skulle Forsberg ha säsongsanställt ett 15-tal medarbetare. I dagsläget är de tre som sköter ruljansen:
– Jag, min mor och moster. Jag vågar inte skriva med någon just nu, för kommer det en kovändning med reglerna kan man plötsligt vara ute på mycket tunn is.
Regler, ja. Hur är det nu det är sagt: fler än 50 personer får inte samlas för en tillställning eller sammankomst?

undefined
Jack Rydberg och Tom Forsberg på restaurangens terrass. Möbleringen är avsevärt glesare än vad den brukar vara om somrarna.
undefined
Så som det trängdes när Dogge Doggelito i fjol gästade krogen får det inte göras i sommar. Men satsningen på trubadurunderhållning på helgerna fortsätter.

Det gäller inte restauranger eller kaféer. Trots det är Forsberg lite orolig för att det ska uppfattas som så.
Rydberg tycker att informationen om Folkhälsomyndighetens föreskrifter är otydlig.
– Men för restauranger är det trängselregeln som ska följas, påminner han.
Det gör Forsberg på flera olika sätt: med ökat avstånd mellan borden, åtgärder mot köbildning, förbud mot "barhäng", en meny anpassad för mer take away.

– Vi har tillstånd för 300 gäster vid varje tillfälle. Kan vi sommar ta emot hälften är det jättebra, säger Rydberg.
Forsberg tror och hoppas att framtiden som krögare vid Hosjön trots allt ser ljus ut.
– Det pratas alltmer om "hemester" och folk köper husvagn som aldrig förr. Om hushållens semesterkassor stannar i Sverige de närmaste åren kommer det att bli svinbra.

undefined
Så här får det gärna se ut i år, tycker ägarna till Malmköpings camping. Läget mitt i Sörmland innebär att upptagningsområdet är stort, vilket kan borga för besöksrekord när svenskarna på grund av corona uppmanas att inte resa långt hemifrån.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!