Den närproducerade maten visar upp sig

På söndag genomförs Aptitrundan för fjärde gången. Denna gång är det 27 matproducenter runt om i Sörmland som visar upp sina verksamheter.

Aptitrundan-140904-fle-db-1.jpg

Aptitrundan-140904-fle-db-1.jpg

Foto:

Malmköping2014-09-05 06:00

Det är Sörmlands Matkluster som står bakom Aptitrundan vars mål är att lyfta fram den mat som tillverkas av matföretagare i länet. De som ger sig ut på rundan kan med hjälp av en karta ta sig mellan företagarna och få ett smakprov på Sörmländsk mat. Jan Andersson, som driver Malmköpings gourmetgrönt, har varit med sedan starten och har fått fler besökare för varje år.

– Det har stegrat hela tiden och det är roligt att den geografiska regionen blir större och större. Nu kommer det till och med bussturer från andra sidan Stockholm. Det är kul att det har slagit så väl ut, säger Jan Andersson.

Birgitta Augustesen driver Stavtorps bigårdar utanför Malmköping och är med i Aptitrundan för tredje året, hon håller med om att intresset har ökat markant. De är båda två överens om att den typiske besökaren under rundorna har gått från att vara enbart finsmakande experter till att även bestå av barnfamiljer. Matintresset har generellt ökat.

– Det är fler och fler som frågar oss var råvarorna kommer ifrån och intresset för mat kommer bara fortsätta öka, säger Tommy Henriksson från Hotell Malmköping som vann silvergryta av LRF Södermanland för sin satsning på lokalproducerade råvaror i restaurangen.

Troxtabo getgård är för första gången ett av stoppen på rundan och ägaren Carmen Wikström ser det som ett ypperligt tillfälle att visa upp sin verksamhet.

– Jag är stolt över att kunna visa upp var mina getter betar, var jag mjölkar dem och till vilket mejeri jag går. Besökarna får se hela kedjan, säger hon.

Alla fyra upplever att självkänslan hos matproducenterna i Sörmland har ökat. Förr litade man inte riktigt på att det gick att locka kunder till länet, istället tog man sig till marknader i Stockholm. Nu blir försäljningstillfällena i Sörmland allt fler.

Förutom Malmköpings gourmetgrönt, Stavtorps bigårdar, Troxtabo getgård och Hotell Malmköping är Jürss mejeri, Ändebols gårdsbutik och Hötorps gård tre av stoppen i Flens kommun under Aptitrundan. Av de övriga 20 stoppen finns sex stycken runt Strängnäs, Stallarholmen och Mariefred.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!