Detaljplanen till Trumpeten överklagas av grannar

Planerna för att bygga ett nytt LSS-boende på området Trumpeten i östra Malmköping försenas. Anledningen är att grannarna har överklagat beslutet med motiveringen att de känner sig otrygga.

Två grannar har överklagat beslutet till Mark- och miljödomstolen, med motiveringen att LSS-boendet kommer skapa en känsla av otrygghet,

Två grannar har överklagat beslutet till Mark- och miljödomstolen, med motiveringen att LSS-boendet kommer skapa en känsla av otrygghet,

Foto: Matilda Lantz/Flens kommun

Malmköping2022-10-19 04:45

Detaljplanen för området Trumpeten i östra Malmköping klubbades igenom i början av förra månaden. En gammal förskola som sedan länge står tom ska rivas, och på platsen planerar man att bygga ett nytt LSS-boende.

Men nu försenas planerna. Två grannar har nämligen överklagat beslutet till Mark- och miljödomstolen, med motiveringen att LSS-boendet kommer skapa en känsla av otrygghet, och att den inte kan jämföras med den förskoleverksamhet som bedrivits där tidigare.

Johannes Nilsson är planarkitekt på Flens kommun. Han börjar med att lyfta att vi har en demokratisk process, och därmed finns också möjligheten för medborgarna att överklaga. Han är inte heller förvånad i just detta fallet.

undefined
Den tidigare förskolan Trumpeten planeras rivas för att ge plats åt ett LSS-boende, om allt går enligt kommunens planer.

– Grannarna har yttrat sig under planprocessen tidigare, så det är inte helt oväntat att de har gått vidare och överklagat, säger han.

Men för kommunens del så har man ingenting mer att tillägga, man anser att man redan har svarat på inkomna synpunkter när man tog fram detaljplanen. Nu är det upp till Mark- och miljödomstolen att komma med ett avgörande för byggets framtid. Ett beslut som kan ta tid.

Överklagandet innebär att byggandet fördröjer processen för FKAB, Flens kommunfastigheter AB. De kan inte göra någonting med marken så länge det är överklagat.

– Nacka tingsrätt som ska ta beslutet har i genomsnitt fem till sex månaders handläggningstid. Så vi får helt enkelt vänta och se, säger Johannes Nilsson.

Karta: Trumpeten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!