En nio år lång kamp mot försäkringsbolaget

I tre veckor låg Anita Karlsson i koma efter en olycka i juni 2006. Hon vaknade upp, men har i dag men för livet och kampen mot hennes eget försäkringsbolag pågår än.

Foto:

Malmköping2015-05-16 06:00

Det var den 28 juni för nio år sedan som Anita Karlsson var på väg från Malmköping till Nyköping för att värdera en fastighet. I höjd med Husby inträffade olyckan som skulle förändra hennes liv för all framtid. En taxichaufför med skymd sikt gjorde en hastig vänstersväng, sedan small det.

– Det sista jag kommer ihåg är att jag tänker; nej det inte är sant, säger Anita Karlsson.

Anita Karlsson svävade mellan liv och död. Hennes lungor punkterades, hon drabbades av inre blödningar, krossade en arm och drabbades av syrebrist i hjärnan. Hon fick en så svår blodförgiftning att läkaren länge inte trodde att hon skulle överleva.

Men efter tre veckor vaknade Anita Karlsson och började den långa och mödosamma vägen tillbaka till ett någorlunda normalt liv. Syrebristen orsakade en hjärnskada som tvingade Anita Karlsson att lära sig såväl tala som räkna på nytt. Hon har dessutom synbortfall på vänster öga och har fått sämre uppfattningsförmåga.

– Det värsta är att jag inte får köra bil längre, säger Anita Karlsson.

I dag har Anita Karlsson fått talet tillbaka och efter ett antal operationer är tillvaron efter omständigheterna bra. Men olyckan finns kvar i hennes medvetna, inte minst med anledning av den långdragna tvist Anita Karlsson har brottats med mot Länsförsäkringar.

– Det har hängt över mig som en blöt filt. Jag har mått dåligt över det här, säger Anita Karlsson.

Ersättningen för olyckan har inte varit någon problem för Anita Karlsson, skuldbördan ligger helt på motparten och Anita Karlsson menar att hon har fått vad som är skäligt. Det var efter att Länsförsäkringar rekommenderat Anita Karlsson att anlita en advokat för skaderegleringen, någon som inte är ovanligt vid svårare olyckor, som problemen uppstod.

Länsförsäkringar krävde att Anita Karlsson skulle skriva på en fullmakt för att få ersättning för advokatkostnader. Fullmakten skulle ge försäkringsbolaget rätt att ta del av hennes tidigare journaler från till exempel sjukhus och Skatteverket. Anita Karlssons advokat rådde henne att säga nej till detta krav med argumenten att Anita Karlsson själv kan tillhandahålla de papper som försäkringsbolaget kan tänkas behöva, samt att advokaten tidigare hade haft klienter som fått ersättning trots att de inte skrivit på fullmakten. Svaret från Länsförsäkringar blev då att Anita Karlsson själv får stå för alla advokatkostnader, någonting hon och hennes man Tomas Karlsson aldrig har accepterat.

– Vi har gett ut allting som de har begärt och vi har alltid varit kunder där. Varför kan inte Anita få ersättning? Det har vi försökt få svar på, säger Tomas Karlsson.

Att Anita Karlssons ärende har dröjt beror på att det tar lång tid att fastslå om de skador hon fick efter olyckan ska betraktas som kroniska. Förra året kom beskedet att Länsförsäkringar tänker betala advokatkostnaderna framöver. Men de tidigare kostnaderna, som uppgår till nästan 100 000 kronor, har Länsförsäkringar inte för avsikt att täcka.

– De har helt klart talat om att det går att få ersättning, men de gör allting för att hålla ner kostnaderna och beter sig svinaktigt. Det jag vänder mig emot mest är att de inte behandlar alla lika, säger Tomas Karlsson.

Anita Karlsson känner sig kränkt av Länsförsäkringar. Hon har inte fått något svar på varför hon nekas ersättning för de första nio åren och hon har svårt att förstå att hon straffas när det är motpartens försäkringsbolag (Trygg Hansa), inte hennes försäkringsbolag, som står för notan.

– Det känns som att allting är mitt fel, säger Anita Karlsson.

– Att inte Länsförsäkringar gör allting för att hjälpa Anita är konstigt. Men det kanske inga försäkringsbolag gör i Sverige, i så fall är det ett otäckt samhälle vi lever i, säger Tomas Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!