Dunker-Lilla Malma församling har dålig ekonomi. Församlingen har de tre senaste åren gjort ett minusresultat.
– Det är nu vi börjar se skillnaden jämfört med när kyrkan inte var skild från staten, säger Ulrika Knutsson, kyrkorådets arbetsutskott.
Församlingen har tappat medlemmar och därmed intäkter de senaste åren. Medlems-tappet är dock inte lika stort som i storstäderna. Församlingen har också gjort underhåll på byggnader vilket har kostat pengar även om församlingen fått en del bidrag. Därtill kommer ökade personalkostnader när de anställdas löner har stigit.
För att komma till rätta med ekonomin kommer komministertjänsten som Gert Olsson har haft fram till nyligen inte att återbesättas. Dessutom dras en vaktmästartjänst in och församlingen kommer inte att förlänga förordnanden med två timanställda.
Hur kommer församlingsmedlemmarna att märka av förändringarna?
– Så lite som möjligt i bästa fall. Det är klart att det märks när en omtyckt komminister och vaktmästare försvinner men när man pratar med folk förstår de, även om de är ledsna i alla fall, säger kyrkoherde Maria Karmskog.
– Förhoppningsvis kommer församlingsmedlemmarna inte att märka så mycket av förändringarna men organisationen kommer att göra det, säger Philip Weidman, kyrkorådets ordförande.
De säger vidare att de åtta anställda som blir kvar i arbetslaget får dela på arbetsuppgifterna. Frågan är dock hur församlingen ska lösa det faktum att det nu bara finns en präst, jämfört med tidigare två.
– Jag har oreglerad arbetstid. Jag måste inte ha ledigt på helgdagar. I kontraktet pratar vi också om möjlighet att samarbeta, att musiker och präster kan vikariera för varandra, säger Maria Karmskog.
Men att likt Svenska kyrkan har gjort i Katrineholm och Eskilstuna gå samman i en enda storförsamling är enligt kyrkorådets arbetsutskott inte aktuellt just nu.
– Det finns en otroligt stor vilja att vara Malmköpings och Dunkers församling. Hur det ser ut om fem år vet vi inte men vi vill fortsätta att verka för att utveckla Malmköping och Dunker, säger Jan Andersson, kyrkorådets arbetsutskott.
Med neddragningarna hoppas kyrkorådets arbetsutskott att församlingen kan nå arbetsro för förtroendevalda och anställda.
– Vi hoppas komma på en stabil grund där vi slipper de årliga sparkraven. Det ska finnas utrymme för utveckling och möjlighet att förverkliga idéer, säger Philip Weidman.