Sörmland ska bli det äppellandskap det en gång var. Det är visionen för Föreningen Sörmlandsäpplen som startades för ett år sedan. Intresset för föreningen vid starten var stort, något som märktes tydligt när föreningen nu i vår bestämde sig för att arrangera en tredagarskurs i fruktodling för att ge intresserade presumtiva äppelodlare en grundkunskap för att komma igång.
Över 30 personer från gårdar i hela Mellansverige anmälde sig, de allra flesta från Sörmland. Bland de som visat sitt intresse för att bli äppelodlare återfinns bland andra Jonas Hammar, husföreståndare hos landshövdingen som även driver Solmyra Smakfullt, som planerar en odling vid Gripensnäs utanför Bettna. Lou Norén och Mats Neihoff ska satsa på äppelodling vid Kalkugnstorp i Kjula utanför Eskilstuna och duon Robert Eriksson och Kaj Eklund, som driver Robert E:s choklad i Stockholm, planerar för en äppelodling på Skåninge gård i Ärla som en del i en utvidgning av verksamheten.
En annan med äppelodlarvisioner som är med på kursen är den forne riksdagspolitikern, och numera kommunpolitikern i Flen, Roger Tiefensee.
– Det var ett fantastiskt gensvar när Sörmlandsäpplen startade, jag tror att många har gått och funderat på att göra någonting och att det har funnits en vision. Nu fick vi reda på att andra hade funderat på samma sak, säger Roger Tiefensee.
Han har nyligen köpt en gård som ligger intill sjön Skundern i Dunker. Där planerar han att odla ekologiska äpplen på två hektar av gårdens outnyttjade åkerbit.
– Jag vill kunna fylla den här marken med äpplen och få utkomst av en åkerbit som inte används förutom att den hålls öppen. Dessutom vill jag kombinera det med upplevelser, man ska kunna komma hit och se hur äpplen odlas och förhoppningsvis få respekt för att ekologiska äpplen kostar lite mer, säger Roger Tiefensee.
Roger Tiefensee är en av de som den senaste veckan har fått besök av Kirsten Jensen som är rådgivare inom frukt- och bärodling vid Länsstyrelsen i Västra Götaland. Hon håller i tredagarskursen i fruktodling och under den intensiva veckan besökte hon 19 gårdar i Sörmland för att ge råd och bedöma förutsättningarna för äppelodling på de olika platserna.
– Det jag tittar på främst är om marken är lämplig att odla frukt på, hur man kan göra det ännu lämpligare, om läget är bra, hur det ser ut med tillgång till vatten och om det kanske finns några träd som är värda att ha kvar, säger Kirsten Jensen som gav tummen upp för planerna på äppelodlingen vid Skundern.
– Läget här är fantastiskt, det gäller att ge äpplena så bra förutsättningar som möjligt. De är som små barn, säger hon.
Målsättningen för föreningen Sörmlandsäpplen är att länets äppelodlare ska kunna samarbeta när det gäller såväl kunskap och erfarenheter som inköp, lager, distribution och maskiner. Visionen är att det ska leda fram till att Sörmland återigen ska bli ett framstående äppellandskap.
– Kanske kan Sörmland bli centrumet för ekologiskt odlade äpplen. Man ska komma ihåg att Krav började här, säger Roger Tiefensee.
Intresset för ekologiskt ökar i landet, hos både odlare och konsumenter.
– Det har tillkommit 30 hektar ekologiskt odlade äpplen bara de senaste fem-åtta åren, säger Kirsten Jensen.