Europaskolan i Malmköping tvingades stänga på grund av kyla

Först fick Bettna skola stänga på grund av kylslagna lokaler, nu har samma problem nått Europaskolan Malma.

Malmköping2016-11-30 10:00

– Redan i går kväll märkte vi att de var riktigt kallt på skolan. Då gick vi ut till föräldrarna med information att det eventuellt kunde bli inställda lektioner under morgondagen, säger rektorn på Europaskolan Malma Stephan Eriksson.

En av personalen åkte till skolan tidigt på morgonen för att se om värmen hade kommit tillbaka.

– Då såg den personen att det var så kallt som 12-13 grader inne på skolan. Det var i morse strax innan klockan sex. Då bestämde vi oss för att ställa in alla lektioner under dagen, säger han.

Det är inte första gången det här händer.

– För ungefär en och en halv månad sedan var vi också tvungna att skicka hem eleverna för att det var för kallt. Så det är andra gången under väldigt kort tid det strular med lokalerna, säger rektorn.

Stephan Eriksson är upprörd över att det krånglar.

– Jag förstår att saker kan går sönder. Men detta är så långt ifrån okej det kan vara. Vi har dessutom inte fått någon information av fastighetsägaren.

Fastighetsägaren är Flens Kommunfastigheter AB (FKAB), de var under morgonen på plats vid skolan för att se vad problemet var.

– Vi kör ut mer värme nu än vad som normalt behövs för att återställa balansen i hela byggnaden till en bit över 20 grader, säger FKAB:s vd Jan-Åke Henriksson vid halv tio på förmiddagen.

Hur lång tid kommer det att ta?

– Vi har varit där sedan tidigt i morse och jobbar på under dagen och det är säkert ganska hygglig värme redan nu, säger Henriksson.

Euroskolan Malma värms av fjärrvärme och tekniska problem med en styrcentral ska ha varit orsaken till köldknäppen.

Tidigare har Bettna skola också haft problem med att få upp värmen i klassrummen och även där står FKAB som fastighetsägare.

Kan fler byggnader få problem i kylan?

– Vi vet att det varit problem med pelletspannor på några ställen som kunnat fastna när kallt. Det är känsliga anläggningar men vi försöker förbereda och underhålla allt vad vi orkar med det finns ingen garanti att de inte fastnar ändå. Vi går över mer och mer till bergvärmeanläggningar också av miljömässiga skäl, säger Jan-Åke Henriksson.

Problemen i Bettna pågick i en veckas tid, stundtals var det så pass kallt som 14 grader och eleverna fick pälsa på sig i klassrummen.

– Det blev svalare och svalare i förra veckan och det skulle lagas i måndags men de jobbade fortfarande med det i går (tisdag). När vi kollade klockan sex på kvällen i går var det jättevarmt så det är skönt att det har löst sig nu, säger rektorn Ylva Eriksson.

Bettna skola är en bergvärmeanläggning och enligt Jan-Åke Henriksson har problemen berott på otillräcklig strömtillförsel från leverantören Vattenfall.

Ett problem som nu alltså ska vara avhjälpt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om