Färskpressad framgång för musteriet i Malmköping

Äpplen är trendiga och att ta tillvara på sin egen frukt likaså. Det har Birgitta Augustesen på Stavstorps gård tagit tillvara på.

Malmköping2016-09-18 16:07
<p>Det är bråda tider på det lilla musteriet utanför Malmköping. Sedan Birgitta Augustesen, som driver Stavtorps Honung & Musteri tillsammans med maken Thomas Augustesen, valde att erbjuda kunder att lämna in sin skörd för att få ut sin egen unika must i färdigpackade boxar har hjulen inte slutat spinna.</p><p>– Det är jättetrendigt med raw food och att ta tillvara på sin egen frukt. Vi gör 35 boxar i timmen och det enda som gör att det inte går snabbare är vår maskin och att det är svårt att hantera ännu mer frukt här rent logistiskt, säger Birgitta Augustesen.</p><p>Varje box rymmer tre liter färskpressad must som oöppnad håller sig i ett år och öppnad i två månader i kylskåp.</p><p>Säsongen för mogna äpplen är kort, så det är nu det gäller.</p><p>– I går kom det 100 personer mellan klockan elva och tolv så det var galet, i dag (lördag) har det varit lite lugnare. Vissa har kommit med omogen frukt men då hade musten blivit sur. Det bästa är om man blandar lite, då får man en bra balans mellan sött och syra och det finns massor av vildäpplen att plocka överallt, säger Birgitta.</p><p>Varje kund får sin frukt packad på en individuell lastpall, på så vis blandas inte frukten ihop med någon annans.</p><p>– Det är ju det som är grejen, folk vill ha just sin egen must och det är vår specialitet, säger Thomas Augustesen.</p><p>Kortfattat ser processen ut så här, frukten vägs och staplas innan den lastas in i pressmaskinen. Däri tvättas den och strimlas innan den pressas med 300 bars tryck. Ut kommer musten som sedan pastöriseras i 80 graders värme, detta för att ta död på jässvampar. Efter det tappas den direkt i de färdiga kartongernas vakuumförpackning, tillbaka ner på lastpallen och ut till väntande kund.</p><p>– Tanken i framtiden är att kunderna lämnar sin frukt, tar en fika, och sedan får med sig musten hem. Men innan vi fått en större maskin ligger väntetiden på ungefär ett dygn och vi gör 250 till 300 boxar om dagen, säger Birgitta.</p><p>Malin Pettersson och Marina Andersson har testat att pressa sin egen frukt för första gången.</p><p>– Vi har köpt en ny gård och har massa frukt där som vi vill ta tillvara på. Det är blandade sorter, vi samlade ihop allt vi hade, säger Marina Andersson och visar bilens bagageutrymme fyllt med 37 boxar.</p><p>– De håller länge och det fungerar bra som julklapp, vi kommer nog tillbaka nästa år. Vi kan ju inte bara göra äppelmos och paj av all frukt, gubbarna blir så tjocka om de bara äter det, säger Malin Pettersson.</p>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!