Följetongen kring Flens kommuns köp av idrottsplatsen i Malmköping har pågått i två års tid. Politiken har varit oense, beslut har fattats och överklagats för att slutligen slås fast av förvaltningsrätten. Nu ska förhandlingarna mellan Flens kommun och Malmköpings IF snart gå i mål om man får tro kommunchefen Håkan Bergsten.
– Vi utgår från beslutet och arbetar för att få till ett övertagande av fastigheten så snabbt som möjligt. Vi ska bara säkerställa vissa delar i överlåtelseavtalet, meddelade han tidningen så sent som den 9 maj i samband med en artikel om ett eventuellt byggande av korttidsboende intill idrottsplatsen.
Nu kan tidningen avslöja att Flens kommun parallellt med förhandlingarna har polisanmält Malmköpings IF. En anmälan som polisen tog emot den 2 mars i år.
– Jag kan bekräfta att Flens kommun har anmält idrottsföreningen i Malmköping, säger miljöpolisen Thomas Ohrmer.
Ärendet är omgärdat av en hel del förundersökningssekretess, men det ska röra sig om en anmälan om miljöbrott gällande mikroplaster i form av plastgranulat som finns i konstgräsplanen på idrottsplatsen. Granulat som enligt anmälan kan ha kommit ut i naturen.
– Kommunen har bedömt att när det gäller mikroplatser så kan det vara en fara för växter och djur i en omfattning som inte har ringa betydelse. Sedan får vi utreda om det är på det viset, säger Thomas Ohrmer som väntar på kompletterande uppgifter från kommunen.
– Jag väntar på en viss sak från kommunen i ärendet som kanske gör att det visar sig att det inte är ett brott, säger Thomas Ohrmer.
Han vill inte uttala sig mer i detalj kring utredningen som är unik för hans del.
– Jag eller min grupp har mig veterligen inte hanterat ett sånt här ärende tidigare, säger Thomas Ohrmer.
Inte heller Svenska fotbollförbundet har varit med om att en förening blivit polisanmäld kopplat till sin konstgräsplan. Det menar Niklas Callenmark som är anläggningskonsult på förbundet och har kontakt med föreningar över hela landet rörande anläggningsfrågor.
– Jag har aldrig hört talas om något liknande, konstaterar han när polisanmälan mot MIF kommer på tal.
Niklas Callenmark känner till flera fall där miljökontor i olika kommuner har ålagt föreningar att göra åtgärder kring deras konstgräsplaner och vissa fall har det lett till förelägganden där föreningarna får en viss tid på sig. Svenska fotbollförbundet har även gett bidrag till flera föreningar så att det kunnat göra de åtgärder som krävts.
– Men att det har gått till polisanmälan och inte varit någon större kommunikation har jag aldrig varit med om. Det är ytterst tråkigt och synd om föreningen. Det bästa hade varit om de (Flens kommun red:s anm.) hade kommunicerat att de här åtgärderna vill vi att ni gör, säger Niklas Callenmark.
För fem år sedan gick Naturvårdsverket ut med en rapport om farorna med det plastgranulat som finns i konstgräsplaner. Enligt rapporten kan konstgräsplaner vara den näst största utsläppskällan i Sverige efter bilindustrin. Rapporten ledde till att rekommendationer togs fram för hur man ska bygga konstgräsplaner. Det ska bland annat finnas granulatfällor i dagvattenbrunnar, asfalterade ytor som fångar upp granulat och ytor där spelare kan borta av sig.
– Det är inget som är lagstadgat i dag, tyvärr. Men många miljökontor säger att man ska följa de här rekommendationerna, säger Niklas Callenmark.
Konstgräsplanen i Malmköping anlades 2014 och var före sin tid i miljöhänseende. Det menar Arto Näätsaari på Unisport som anlade planen.
– Man byggde planen på ett sätt så att det inte går något vatten ofiltrerat ner i marken. Allt vatten styrs till ett dräneringsschakt. Det är så här man ska bygga för då kan man kontrollera det. Redan 2014 tog föreningen kostnaderna för att göra det rätt. Jag tycker att man sparkar på helt fel häst här, säger Arto Näätsaari.
Unisport har anlagt över tusen konstgräsplaner runt om i landet och Arto Näätsaari känner inte till något fall tidigare där en plan varit föremål för en polisanmälan.
Både Arto Näätsaari och Niklas Callenmark misstänker att anmälan grundar sig i att det följt med granulat under snöröjning av planen. Det har skett vid andra planer, då har granulatet samlats ihop och återförts till planen.
Enligt Malmköpings IF ska Flens kommun inte ha flaggat för några brister eller på något sätt förvarnat idrottsföreningen innan polisanmälan gjordes.
– Vi blev helt tagna på sängen och förvånade när polisanmälan dök upp. De har inte pratat med oss om det över huvud taget, säger Thomas Mähl som sitter i föreningens styrelse.
I övrigt vill inte föreningen uttala sig kring polisanmälan då de inte vet i detalj vad de är anmälda för.
Flens kommun vill inte heller kommentera polisanmälan närmare.
– Det enda jag kan säga är att vi har ett pågående tillsynsarbete och att vi i och med det har följt det som står i miljöbalken om att anmäla misstänkta miljöbrott. Sedan är det polisens sak att utreda om det är ett brott eller inte, säger Axel Wevel som är avdelningschef för bygg och miljö på Flens kommun.
Som tillsynsmyndighet har Flens kommun en stor anmälningsskyldighet när det gäller misstänkta miljöbrott och Axel Wevel betonar att verksamhetsutövare rent generellt alltid har en skyldighet att leva upp till miljöbalken.
– Men om det dyker upp saker under utredningen som gör att vår bedömning ändras kan vi dra tillbaka anmälan, säger Axel Wevel.
För Malmköpings IF kom polisanmälan som en chock och Svenska fotbollförbundet ifrågasätter varför Flens kommun inte gjort MIF uppmärksamma på brister under tillsyn innan anmälan gjordes. Utan att gå in på det aktuella ärendet återkommer Axel Wevel till anmälningsplikten.
– Rent generellt kan det vara så att vi upptäcker saker i vår tillsyn som gör att man behöver ändra en hantering av någonting oavsett vad det gäller. Då har vi olika verktyg för det. Men om de saker som har gjorts är av den graden att vi misstänker att det är ett brott, då är vi skyldiga att anmäla, säger Axel Wevel.
Det har inte framkommit saker under tidigare tillsyner som hade kunnat kommuniceras med föreningen för att undvika en polisanmälan?
– Jag kan egentligen inte uttala mig om det och har inte historiken heller.
Tidningen har utan framgång sökt miljöinspektörer på Flens kommun angående tillsynen av Malmahedens idrottsplats.