Fyraåringen står inför sitt livs största utmaning

I december blev hon månadens häst på Sundbyholm och i morgon äntrar det franskfödda stoet Altea för första gången travbanan i ett V75 lopp.

Malmköping2016-01-30 06:00

Ett stenkast från väg 55 utanför Malmköping har sedan fyra år tillbaka amatörtränaren Sven-Åke Svoppe Eriksson och hästskötaren Lena Wandel slagit rot.

Med eget svett och slit har de byggt stallet som är hem till stona Must Have och Altea. Men efter två starter med en andraplats och en fjärdeplats i maj förra året tog Alteas utveckling ett abrupt stopp.

– Hon fick en reaktion och vi fick vänta sju månader. Sen har hon tagit tre raka vinster med tre olika kuskar på tre olika banor och jag tycker det har gått över förväntan, säger Svoppe.

Alteas hopsamlade poäng gjorde att hon kvalificerade sig som nummer tre av 12 startande i söndagens lopp.

– Den här gången möter hon riktigt bra hästar och fem starter är lite. Men vi vill pröva henne mot kullkamraterna och tjänar hon pengar (bland de sex främsta reds. anm.) och hänger med dem är jag nöjd, större ambitioner än så har inte jag den här gången, säger Svoppe.

Han kör Altea ibland men har för få segrar för att få tävla i V75, i stället är det Daniel Olsson som håller i tyglarna på söndag.

– Man ska ha 100 vinster under en femårsperiod och jag blev av med 25 vid nyåret, säger Svoppe som ofta väljer bort körning när han behöver tampas med proffsen.

– Problemet när man är amatör och kör i kvalificerade lopp är om du har en häst som är startsnabb får du aldrig sitta i fred. Om man använder en professionell kusk har de så mycket mer pondus men en sådan som mig kör ju alla på, säger Svoppe.

Paret köpte Altea på aktion när hon var ett och ett halvt år gammal. 100 000 fick de ge för att få hem fransyskan som har en pappa med 40 miljoner intjänade, en mamma som gått i V75-lopp och en mormor med meriter från Elitloppet.

55-årige Svoppe har i hela sitt vuxna liv varit nära hästar.

– Jag var sju år som lärling hos Rolf Hansson i Strängnäs och vann mitt första lopp -82.

Han har en uppenbar känsla för sporten och travtränarementalitet i blodet.

– Utmaningen är att hålla huvet fräscht på dem, det gäller att känna av när man har tränat max, när hästen känner av mjölksyran och spänsten försvinner. De måste tycka det är kul och man måste visa hästen att man litar på den, säger Svoppe som lärt sig av erfarenheten från att ha övertränat en talangfull häst.

– Efter det började jag köra med pulsklocka och läsa fysiologi, sedan gjorde jag ett program för hur de ska träna och la in det här med psyket. Eftersom man bara har några hästar åt gången tar det lång tid innan man hittar rätt men nu tror jag att jag har det. Jag kanske till och med är lite för försiktig.

Trots att Lena och Svoppe lever för hästarna utan vinstintresse är framgångar naturligtvis en morot.

– Det gör att det blir lättare att gå upp på morgonen och jobba vidare, säger Lena Wandel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!