Att producera svensk mjölk är en ekvation som inte går ihop, mjölkbönder runt om i landet kämpar på en ojämn marknad och utsätts för stenhård konkurrens från stora utländska producenter.
Många kämpar till konkursen är enda utvägen men Grinda säteri väljer att lägga ner mjölkproduktionen innan allt är förlorat.
– Mjölkpriset den stora faktorn och det är världsmarknaden som styr. Förra året gick vi back med en miljon, då går det inte att fortsätta. Dessutom börjar ladugården att bli sliten och har stora reparationskostnader och att då bygga en ny i det här läget går inte ihop, säger 18-årige Filip Lundblad, nästa generation att ta över på gården.
I helgen skrev han om beslutet på sin facebooksida och på måndagen hade inlägget delats av 750 personer. Där ifrågasatte han också den gällande lagstiftningen och hur mjölk producerad i utlandet av bönder som inte lyder under samma djurhållningslagar som de svenska bönderna kan få importeras och i förlängningen tvinga bort de svenska producenterna.
– Det är roligt att folk delar och det var lite därför jag skrev det, det är bra att folk blir varse om hur det ligger till. Vi får två kronor och 80 öre för en liter mjölk och nu ska Arla sänka det med tio öre till, säger Filip Lundblad som menar att lösningen till mjölkkrisen är att priserna i butiken måste öka.
– Det gäller inte bara en krona på dryckesmjölken, den är bara 22 procent av all mjölk som görs, mycket går åt till andra mejeriprodukter som yoghurt och ost.
Han tror inte att det i framtiden kommer att produceras mjölk på Grinda igen men glassen som rönt stora framgångar kommer att finnas kvar – och utvecklas.
– Glassen kommer att fortsätta som tidigare och vi köper in mjölk från en granngård i Dunker. Men om man en gång lagt ner mjölkproduktion är det svårt att starta igen. Vi kommer dock att ha kor kvar över sommaren så det blir kosläp även i år, säger Filip Lundblad som trots allt är positiv om framtiden.
– Det öppnar upp möjligheten för annat, det är inte roligt att jobba och få betala för det i stället för att få betalt så det är ändå klokt beslut och vi vill inte vänta för länge. Vi ska nog försöka satsa mer på vår lantbruksentreprenad och mer spannmål när vi inte har korna.