I Somalia ägde han en plantage som var lika stor som området mellan Malmköping och Flen. I Sverige har han en liten odlingslott hos Janne Andersson på Gourmetgrönt utanför Malmköping där han också har sitt jobb.
– I Somalia finns det fyra olika typer av människor. De är fiskare, djurskötare, köpmän eller odlare. Jag var odlare. Jag har aldrig gått i skolan eller fått någon trädgårdsmästarutbildning. Jag har lärt mig av min pappa och genom att arbeta, säger Hagi.
På plantagen i Somalia odlades förutom bananer också oliver, sesamfrö, apelsiner, citroner, papaya, mango och olika sorters grönsaker.
– Min plantage låg vid en flod. När det var mycket vatten i floden kunde vi gräva kanaler och diken för att vattna plantagen. När det var torka hade vi stora pumpar som pumpade upp vattnet.
Men livet i Somalia var inte lätt. Inbördeskrig och klanstrider resulterade i att stora landområden beslagtogs och Hagi och hans familj tvingades fly. 2002 kom de till Örebro och så småningom till Flen och Hagi påbörjade det mödosamma arbetet att lära sig svenska och anpassa sig till ett land där det regnar väldigt mycket...
– Och så är det vinter, säger Hagi och skakar på huvudet.
Efter en lång rad olika praktikarbeten med att bland annat hugga i skogen och sköta golfbanor fick Hagi chansen att jobba med odling igen. Det här är andra sommaren på Gourmetgrönt och Hagi känner sig hemma.
– När jag kom till Jan odlade han på plan mark. Men jag visade honom hur man odlar i upphöjda bäddar så att vattnet inte blir kvar på en plats och förstör växterna. I Somalia är det torrt, där behövs inga upphöjda bäddar. Men i Sverige regnar det mycket, här behövs de.
– Hagi är fantastiskt duktig på att se vad växterna behöver. Han har den rätta känslan, säger Jan Andersson.