Många är det som skymtat den skadade och haltande älgen som rört sig i Malmköpingsområdet den senaste tiden. Älgen har uppehållit sig i de tätbebyggda områdena där den vandrat från trädgård till trädgård för att äta sig mätt på äpplen.
– Det är en välkänd älg vid det här laget. Jag tror vi har haft mellan 30 och 40 samtal från olika håll gällande den där älgen. Vi har varit och tittat på den flera gånger och bedömer att det rör sig om en skada som börjat läka. Man kan se tydligt att det har blivit en skorpa på ett köttsår på höger frambog, plus att den haltar lite grann för att den har ont, säger Björn Granquist, kommunjägare i Flen.
Björn Granquist berättar att han varit i kontakt med både en veterinär och en polis ansvarig för viltolyckor. Bedömningen är att älgen inte ska avlivas.
– Hältan ger ingen anledning till att avliva den. När det gäller själva sårskadan så har vi granskat filmen så gott vi kan, och det vi kan se då, förutom själva sårskorpan är att det har spruckit upp lite i den. Det är inte så att det är rött kött, utan det är väldigt ljust i skorpan så det ser ut som att det har såret har öppnat sig lite när älgen rört sig. Fördelen för älgen är att det inte blir någon infektion i såret i och med den här kalla temperaturen, säger han och fortsätter:
– Hade älgen varit arg och grinig, gjort utfall mot folk och sparkat på bilar så hade det varit en annan femma. Som det ser ut just nu går den runt i trädgårdar och käkar äpplen. Det är jättesvårt att göra en bedömning.
Ytterligare en anledning till att inte avliva älgen beror på att stammen minskat kraftigt, mycket på grund av de många vargrevir som finns i länet.
– Det jagas inte någon älg över huvud taget på enormt stora arealer i Sörmland eftersom tillväxten är näst intill obefintlig. Söder om Malmköping, bara det älgskötselområdet går halvvägs till Nyköping ända bort till Oxbro. Det är flera mil iväg och på det området skjuts inte en enda vuxen älg. Vi har även en rödlistning på gång på älgen. Det gör att man är väldigt försiktig med älgar över huvud taget. Älgstammen är så ursvensk den bara kan bli, det ska man ha stor respekt för, och man kan inte bara gå in och avliva en älg bara för att den råkar vara lite halt.
Om älgen skulle bli sämre eller ändra sitt beteende kan beslutet ändras.
– Då kan det bli aktuellt med en avlivning, det finns även lagstöd för det. Men i dagsläget är det gränsfall. Det finns inga solklara regler i hur pass dålig en älg måste vara. Eftersom den inte är undernärd, det är snarare tvärtom att den ätit sig tjock på äpplena. Däremot kan man förstå, det har jag också stor respekt för, att det är läskigt för de som bor i Malmköping. Älgar är stora djur och vilda djur är ofta väldigt opålitliga. Rekommendationen är att absolut inte gå nära för att fota, filma eller titta på den. Då finns det stor risk för personskada. Mitt råd till de boende är att lämna älgen i lugn och ro. När äpplena tar slut flyttar den därifrån.
Hur vanligt är det älgar rör sig i bostadsområden?
– Det dyker upp ett eller två ärenden varje år. När de rör sig inne i tätbebyggelsen så är det oftast maten som lockar, avslutar Björn Granquist.