Här är årets pepparkakshus i Malmköping

Årets pepparkakshus är framröstat. Less is more blev vinstmelodin för Katarina Landqvist som stod för årets favoritbidrag: "Man behöver inte krångla till det så mycket", säger hon.

Delar av årets pepparkkashus utifrån.

Delar av årets pepparkkashus utifrån.

Foto: Katarina Landqvist

Malmköping2021-12-21 15:51

Varje december anordnar Malmköping.nu en tävling för att utse årets bästa pepparkakshus. Även om bidragen var något färre i år jämfört med tidigare så var pallen likväl full, och högst upp återfanns efter söndagens omröstning en förvånad Katarina Landqvist. 

– Jag blev chockad, jag hade inte räknat med att vara med i tävlingen överhuvudtaget, först ville jag inte ens.

undefined
Årets pepparkakshus blev i år snarare en pepparkaksby.

Katarina Landqvist driver själv Kacas café i Malmköping så bakning och dekoration är något som står på hennes vardagsschema. Av den anledningen tänkte hon också att tävlingen inte var för henne, men när anmälningarna sinade blev hon ombedd att ställa upp.

Katarina Landqvist är med andra ord en van pepparkakshusbyggare, men när det kommer till årets vinnarhus fokuserade hon på det grundläggande.

– Det var ett helt vanligt lite enkelt hus, med mycket kristyr. Det behöver inte vara så speciellt, förklarar hon. 

Vad är ditt bästa tips för att lyckas bra med pepparkakshusen? 

– Det bästa tipset är: göra en tålig deg så att åtminstone delar av huset håller ihop. Och sedan en bra kristyr, bara florsocker och äggvita. Man behöver inte krångla till det så mycket. 

Vad tror du är det vanligaste misstaget man gör? 

– Just att få till allt med bränt socker är inte så lätt, men man kan också göra på annat sätt. Jag satte ihop huset med bara kristyr och den jag gjorde på bara florsocker och äggvita stelnar snabbt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!