En bit utanför Malmköping ligger Fräkentorps gård, som togs över av Eva och Tomas von Heideken för snart 30 år sedan. På gården har de 60 mjölkkor som levererar ekologisk mjölk bland annat till Jürss mejeri, och över 100 hektar mark, där största delen används som foder till korna.
Sedan många år tillbaka har de jobbat aktivt för att bli mer självförsörjande på gården, och agera klimatsmart. I dag har gården en förnybar energianvändning på hela 99 procent. Snart kommer en egen biogasanläggning komma i drift, som ska producera drivmedel som senare ska hamna i traktortanken.
På taken har de installerat solceller, och på gården producerar de även egen biokol, som inte bara ger bättre odlingsjord, utan också fungerar som en kolsänka. Dessutom har de en fosfordamm, som minskar näringsläckaget från jordbruket.
– Det är enorm stolthet att ta emot priset för årets klimatbonde. Vi har inte fattat hur bra vi var förrän vi såg nomineringen från juryn, säger Eva von Heideken.
I nomineringen står att läsa att bondeparet med sina höga kretsloppsambitioner, är innovativa och vågar prova mycket nytt, samt att deras framåtanda är ett föredöme i branschen.
Det är långsiktigt arbete och slit som ligger bakom. Idén om att arbeta mot att bli självförsörjande började för omkring 20 år sedan, när von Heideken började bygga panncentral, med fjärrvärmenät som servar hela gården, i stället för att ha en oljepanna i varje hus.
– Vi har fasat ut det fossila vartefter vi kunnat. Och sen började vi köpa grön el så fort det fanns på marknaden, säger Tomas von Heideken.
På sina marker har de förutom vallodling, även mycket fina naturbetesmarker och strandängar, där tjurkalvar går och betar, och flyttas ofta. Då är tanken att de ska trampa ner en tredjedel, äta en tredjedel, och lämna en tredjedel.
– Det ser ovårdat ut, men är mycket bättre för jorden. Vi anser också att tjurar ska födas upp på grovfoder, och inte på spannmål. Det kan vi människor äta själva i stället, säger Eva von Heideken.
De odlar även svedjeråg på sina marker, en gammal sort som kan växa sig högre än två meter. 2018 när det var torrår, var det enda stället de fick halm på. Den gynnar dessutom marken, med maskar, nematoder och bakterier, på ett helt annat sätt än vanlig vallodling till djuren gör, som är som en vanlig gräsmatta i princip med ett litet rotsystem.
Paret von Heideken tar inspiration från en svunnen tid när var en gård ett helt självförsörjande samhälle. Paret lockas mycket av den tanken.
– Det handlar mycket om att vilja klara sig själv. Att vara en del av en helhet, men fortfarande rå om sig själv så mycket som möjligt, säger Tomas von Heideken.
Deras mjölkgård är mindre än genomsnittet i Sverige. I dag har en mjölkgård i genomsnitt 100 kor, och trenden går mot att de blir allt större. Administrationsbördan är stor – en mjölkbonde måste ha koll på flera hundra olika lagar och regler.
– Allting går mot storskalighet, och det som tar kål på oss mindre är att man inte orkar med all administration. Vi borde främjas i stället, säger Eva von Heideken.