Med 1 200 stenarter bland fossiler och andra arkeologiska fynd utnämner Hasse Carlbom sin stenbutik till Europas största, med råge. Och nu har både han och verksamheten flyttat till Dunker, utanför Malmköping.
Butiken har funnits i Ulricehamn i över 30 år. Men pandemin fick paret Carlbom att fatta beslut om en flytt som förde dem närmare barn och barnbarn i Dunker.
– Nu ses vi ibland flera gånger om dagen. Istället för att ha tre timmar till varandra har vi max fem minuter mellan oss, säger Carlbom.
Han beskriver sitt unga jag som en evighetsstudent. Utbildning efter utbildning bockades av innan han fick tillfälle att grotta ner sig i geologins värld på Chalmers i slutet på 80-talet. Då fastnade han.
– Här finns förklaringen på mycket, det är som att allt faller på plats. Vi människor tror att vi är skapelsens krona, men när man förstår allt som har varit innan och hur naturen har prövat sig fram får man perspektiv på det.
I dag titulerar han sig geopedagog och brinner för att utbilda andra i ämnet.
Butiken och verksamheten är resultatet av ett liv kantat av resor till jordens alla hörn. Han minns bland annat en resa till Moçambique som blev både intressant och lönsamt.
– Där hittade jag massa akvamariner. Det blev en liten påse varav du kan ta mellan 15 och 20 tusen kronor för en sten liten som en fingernagel.
På lördag invigs den nya butiken för allmänheten och därefter kommer den att vara öppen efter behov och överenskommelse via telefon. Förutom försäljning hjälper han till med identifiering och bedömning av stenar – och berättar gärna historier om alla de föremål som ryms inom butikens fyra väggar.
Nu pågår också en upprustning av källarlokalen som är tänkt att bli till sliperi. Där kommer Carlbom kunna ta emot upp till 13 kursdeltagare åt gången. Dessutom hoppas han att skolor och liknande ska boka in honom som gästföreläsare.
Även om intresset har tagit honom till platser många knappt känner till, behöver man egentligen inte åka så långt. Själv har han grävt på 7 000 ställen runt om i landet och håller ju nu på och letar ställen i Sörmland. Och han tipsar gärna om var man ska gräva – några svampställehemligheter sysslar han inte med.
– Om man drivs av kärleken till sten så vill man gärna dela med sig av både kunskap och intresse, säger Carlbom.