En 24-åring från Flen har tagit över Grinda gårdsglass lagom till tioårsjubileet. Matilda Johansson jobbade fyra veckor i glasscaféet förra sommaren, nu är det hon som är ny glasschef.
– Jag tog över vid årsskiftet. Det har varit ett generationsskifte på gården så min sambos kusin har tagit över. Hans farbror och hans fru har drivit glassen, men dom kände att det var läge att sluta. Då tänkte jag att nu har jag chansen att testa och köra, säger hon.
Matilda Johansson är 24 år, uppvuxen i Flen och är snart färdigutbildad lågstadielärare. Hon beskriver sig själv som en väldigt driven och glad tjej. Hon har pluggat och bott i Linköping de senaste åren, men för några dagar sedan gick flyttlasset till Malmköping.
Det känns som en viss skillnad på lågstadielärare och glasschef?
– Haha, ja. Det är inte riktigt samma sak. Men en chans att driva ett glasscafé får man inte varje dag. Och som lärare måste man vara stresstålig, och det tror jag är viktigt även här. Så nu testar jag det här. Jag har ju lärarjobbet sen att falla tillbaka på, ifall jag vill göra något annat, säger Matilda Johansson.
Är du en glasstjej?
– Jag är uppvuxen med en pappa som jobbat på GB i hela mitt liv. Så det har alltid funnits mycket glass hemma, sån där andrahandssorteringsglass som man inte kan sälja.
Men hur känns det att ta över hela stället efter att bara ha jobbat fyra veckor förra sommaren?
– Det är en läroprocess nu i början. Jag gör fel hela tiden, men man lär sig, och nu ska jag lära upp sommarjobbarna som kommer. Vi får lära oss tillsammans. Vi behöver ha den inställningen allihopa, att vi lär oss, säger hon.
Grinda Glass tillverkar hemmagjord glass producerad på närodlade ingredienser. Glassen tillverkas helt utan färgämnen och från allra första början, 2014, tog man mjölken från korna på gården.
– Men vid 2016 så sålde dom korna, det var inte tillräckligt lönsamt.
Då gick man över till Stora Dal i Dunker, men i mars sålde även dom sina kor. Så nu köper Matilda och Grinda sin mjölk ifrån Fräkentorp i Malmköping.
– De har ekologisk mjölk, så det är kul. Sen gör vi glassen på ägg från Björkvik.
Dock är det bara äggulan som används för att göra glass.
– Gulan utgör ju bara 30 procent av ett ägg. Det blir ganska mycket äggvita över, så nu håller vi på att lista ut vad vi ska göra med den. Vi gör pannkakor, bara med vitan, och det funkar faktiskt riktigt bra. Sen kan man göra maräng också, men vi får tio liter äggvita om dagen, så det blir otroligt mycket, säger hon.
Med många lokalproducerade ingredienser känns det som att glassen kan bli ganska dyr?
– Vi har gjort en liten prisökning. Men vi vill ju kunna ta betalt för de hantverk vi gör och de råvaror vi har. Det blir ju lite dyrare när vi själva åker och hämtar mjölken varje eller varannan dag. Men gästerna vet ju att glassen här är närproducerad. Vi har en glassmaskin som tillverkar tio liter glass i taget. Men det är klart att det är en balansgång. Men jag tycker inte att det är dyrt med tanke på vad man får i kulan, säger hon.
Vilken glass får man inte missa att smaka om man svänger förbi?
– Ingefärsglassen måste man prova, den är väldigt god. Sen tycker jag väldigt mycket om äppelsorbén.
En glass som smakar ingefära?
– Ja jag vet! Om man säger ingefära och glass så tänker folk "aldrig i livet", men sen provar man. Den är jättegod!
Matilda berättar att det dock finns några smaker, klassiker, som man alltid måste se till att ha färdigt.
– Vanilj, choklad och lakrits, det måste man ha, annars kan det bli ramaskri. Minten är också en storfavorit, och pistagen. Vi har några kunder som kommer och har åkt långt för att äta tre kulor pistage. De blir helt förstörda om vi inte har den framme.
Är det några andra smaker du skulle vilja prova att göra?
– Det finns många! Det finns en receptbok med idéer. Jag skulle vilja prova en gurk-sorbé, den tror jag skulle kunna bli god. Men det finns ännu galnare förslag. Någon ville testa en paprika-glass, och ett förslag var att göra en sill-glass. Om man har förslag på smaker vi borde göra så kan man höra av sig. Men, risken är väl att man får köpa tio liter själv då, eftersom det är de volymerna vi jobbar med.