Arbetslösa Am chansade – nu gör hennes thaimat succé

Naphatsawan Kanchanas familj skrattade när de fick höra att hon skulle starta egen thairestaurang. Fem år senare har satsningen i Malmköping gjort succé. "Det är helt otroligt", säger huvudpersonen själv.

Naphatsawan Kanchana, eller Am som hon kallas, avslutar snart sin femte säsong med sin rullande thairestaurang som står uppställd på busstorget i Malmköping.

Naphatsawan Kanchana, eller Am som hon kallas, avslutar snart sin femte säsong med sin rullande thairestaurang som står uppställd på busstorget i Malmköping.

Foto: David Gagnert

Malmköping2021-10-17 14:03

"Mätt på thai sätt", så står det på matvagnen som står uppställd på busstorget i Malmköping. Och mätta på thailändsk mat har Malmköpingsborna blivit i snart fem års tid. Så länge har Naphatsawan Kanchana drivit sin rullande restaurang på vår- och sommarhalvåren. Ett stort steg för någon som aldrig egentligen intresserat sig för matlagning.

– När jag åker hem till Thailand lagar jag ingen mat. Det gör min bror och min syster, de väldigt duktiga, säger Naphatsawan Kanchana som kort och gott kallas Am.

– Hennes familj blev chockade, de skrattade när de fick höra att Am lagar mat, säger hennes make Arne Ring.

undefined
Naphatsawan Kanchana tillsammans med maken Arne Ring. De hoppas framöver kunna flytta restaurangen från vagnen in till en lokal om någon passande hittas i Malmköping.

Kunskaperna i köket snappade hon upp under ett års vikarierande på en thailändsk restaurang i Stockholm, året innan hon kom till Malmköping. Det var när svärföräldrarna flyttade till köpingen som Am Kanchana bestämde sig för att söka jobb i kommunen. Hon fick inget napp och bestämde sig, med hjälp av svärföräldrarna att ta steget fullt ut inom matlagningen.

– Mina föräldrar köpte vagnen och gav den sedan till oss i gåva när vi gifte oss, säger Arne Ring som träffade sin hustru på Lidingö för 16 år sedan.

I april 2017 slog de upp dörrarna för vagnen på busstorget och de togs emot väl redan första dagen.

– Målsättningen när var att sälja 10–15 portioner den dagen men det blev dubbelt upp, säger Arne Ring.

undefined
Det går åt en hel del ris under en arbetsdag. Naphatsawan Kanchana har fått många stammkunder som återkommer flera gånger i veckan.

Sedan dess har succén fortsatt och paret har sakta men säkert utökat med ett litet tält utanför vagnen samt trädäck. Att det skulle bli så lyckat hade Am Kanchana inte vågat hoppas på.

– Det var nervöst, jag har ju aldrig gjort något sånt här själv, säger hon.

Det är thailändsk mat i svensk tappning som erbjuds, att laga mat med äkta thailändsk hetta tror hon inte hade gått hem.

– Svenskar äter inte så stark mat, de är inte vana vid det. Det är en stor skillnad. Men Arne kan äta det, även om han blir lite svettig, han har lärt sig, säger Kanchana.

undefined
Matvagnen är liten med välutrustad. Naphatsawan Kanchana brukar stå på busstorget från påsk fram till oktober/november. Nu är hon inne på säsongens sista veckor.

Nu blickar paret mot att byta vagnen mot en permanent lokal i Malmköping, om något passande dyker upp. De är i köpingen för att stanna.

Och så var det där med namnet som har fått en del att reagera. Horapa heter den rullande restaurangen.

– Det betyder thaibasilika och jag tänkte att det är lätt att säga, säger hon.

Arne Ring konstaterar krasst att:

– Det är ett namn man kommer ihåg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!