Ivo: Tunna journaler ger bristande coronavård på Heden

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) riktar hård kritik mot Flens kommun och coronavården på Heden i Malmköping. Myndigheten konstaterar att det på grund av brister i journalföringen inte går att säkerställa god vård.

Ivo bedömer att det inte går att följa vården till de äldre med misstänkt eller konstaterad covid-19 på Heden på grund av brister i boendets hälso- och
sjukvårdsjournaler. Arkivbild.

Ivo bedömer att det inte går att följa vården till de äldre med misstänkt eller konstaterad covid-19 på Heden på grund av brister i boendets hälso- och sjukvårdsjournaler. Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Malmköping2021-02-03 19:04

Ivo genomför en omfattande granskning av hur äldrevården i Sverige fungerat under coronakrisen. I Sörmland har man gjort fem fördjupade granskningar – två i Eskilstuna, två i Katrineholm och en på Hedens särskilda boende i Flens kommun.

Myndighetens granskning visar att dokumentationen i patientjournalerna "generellt är mycket sparsam" och konstaterar att det i "anmärkningsvärt många av de granskade journalerna saknas väsentliga uppgifter som behövs för att säkerställa en god vård". 

Det saknas bland annat uppgifter om sjuksköterskas bedömningar och uppföljningar hos patienter med misstänkt och konstaterad covid-19.

Vad som dock framgår av flera journaler är att patienter har haft symptom som snuva och hosta i flera dagar innan det dokumenterats av sjuksköterska. Om någon bedömning har gjorts då symptomen startat framgår inte. Det går inte heller att följa hur eller om några åtgärder har vidtagits för att förhindra eventuell smittspridning.

undefined
Flens kommun får hård kritik av Ivo för hur journalrutinerna har brustit på Heden i Malmköping. Arkivbild.

"I något fall framgår det att sjuksköterska fått information om patientens symtom fem dagar innan kontakt med läkare tas för provtagning, i andra fall framgår inte hur länge sjuksköterska haft kännedom om symtomen eller att åtgärder vidtagits då symtomen först uppmärksammats för att förhindra eventuell smittspridning."

Det förekommer också brist på uppgifter om att sjuksköterskor följt upp effekten av givna injektioner med smärtlindrande och lugnande läkemedel samt vilka åtgärder som ordinerats i samband med palliativ vård av patienter med covid-19.

Bristerna som konstaterats är inte förenliga med patientdatalagen och Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om journalföring och behandling av personuppgifter i hälso- och sjukvården. 

Ivo understryker att det är extra viktigt med dokumentation i den rådande pandemin eftersom sjukdomen är så ny och mycket allvarlig. De skriver att det "enligt smittskyddslagen (2004:168), är särskilt angeläget att dokumentationen omfattar de uppgifter som krävs för att kunna följa vården".

Det anses också extra viktigt att bedömningar, planerade åtgärder och uppföljningar dokumenteras i den rådande situationen då det finns risk för bristande kontinuitet i bemanningen på grund av sjukdom.

undefined
"I något fall framgår det att en sjuksköterska fått information om patientens symtom fem dagar innan kontakt med läkare tas för provtagning", skriver Ivo bland annat. Arkivbild.

Personal på boendet har också uppgett att provtagning och isolering av patienter med coronasymptom har fördröjts. Enligt uppgiftslämnaren dröjde det fem dygn från det att personal rapporterade symptomen till sjuksköterska innan provtagning skedde. Under den tiden var de boende inte heller isolerade.

Just den uppgiften, som har lämnats till myndighetens upplysningstjänst, är inte granskad i det aktuella ärendet. Men Ivo skriver att: "Informationen tyder dock på att det finns risk för att äldre som bor på särskilt boende inte har fått en god vård vid misstänkt eller konstaterad covid-19. Ivo påpekar vårdgivarens ansvar att hantera dessa uppgifter i dennes ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete".

Nu kräver Ivo att Flens kommun redovisar sin inställning till de konstaterade bristerna och presenterar hur man har eller planerar att förbättra patientsäkerhetsarbetet.

Redovisningen ska ha inkommit till myndigheten senast den 15 mars i år. Har den inte gjort det eller om de påpekade bristerna inte har avhjälpts kan Ivo fatta beslut om föreläggande.

Granskningens underlag

Hälso- och sjukvårdsjournaler från det särskilda boendet och primärvårdsverksamhet för tidsperioden 1 februari– 1 juni 2020. 

Intervju med medicinskt ansvarig sjuksköterska i kommunen.

Intervju med sjuksköterska på det särskilda boendet.

Intervju med verksamhetschef och medicinsk rådgivare vid primärvårdsverksamheten.

Intervju med divisionschefen för regional primärvård och medicinskt ansvarig läkare i regionala sjukvårdsledningen, Region Sörmland 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!