Vid 11.30 på söndagsförmiddagen skedde en olycka på nöjesparken Gröna Lund i Stockholm. En person miste livet och nio skadades, varav tre allvarligt, när en av vagnarna i åkattraktionen spårade ur. Totalt befann sig 14 personer ombord tåget vid urspårningen, och flera av dem föll ur vagnen från flera meters höjd.
Räddningsledare under insatsen var Johan Szymanski från Malmköping, som i dag är räddningsledare på Storstockholms brandförsvar. Räddningstjänsten var på plats bara fyra minuter efter att larmet inkom.
– När vi kom dit var parken fortfarande i full gång. När vi sprang genom entrén och den första biten av parken var alla glada och attraktionerna var i full gång. När vi sedan närmade oss platsen där allt hade hänt var det som att allt blev tyst – stämningen förbyttes. Där hade människor förstått att en olycka inträffat, säger han.
Sammanlagt var 35 man ur räddningstjänsten på plats. Livräddande åtgärder påbörjades omedelbart när personalen anlände till platsen. Därefter togs beslutet att snabbt utrymma parken för att ambulanser, stegbilar och räddningspersonal skulle ha möjlighet att påbörja räddningsinsatsen.
– Det fanns en person som låg eller satt på en balk uppe i luften och ett antal personer som satt kvar i själva tåget i konstruktionen. Så initialt handlade det om ett arbete där vi behövde bestämma oss för vilken taktik vi skulle använda för att kunna komma åt dem. Det handlade också om att vi måste säkra vagnarna de satt i så att de inte kunde ramla ner.
Johan Szymanski berättar att själva räddningsinsatsen pågick under cirka en och en halv till två timmar men att räddningspersonalen var kvar på plats i sammanlagt fyra till fem timmar på grund av det stora efterarbetet som tillkommer vid den här typen av händelser. I går bestod det av att informera och ta hand om personalen och att säkra tågvagnarna i attraktionen inför polisens tekniska utredning.
– Vi hade en genomgång för att se till att alla har samma information. Det är svårt vid den här typen av händelse därför att ingen har en helhetsbild av situationen. En brandman kanske har hjälpt till att klättra och någon annan har utfört sjukvård, och så vet man inte vad som händer i övrigt. Det första vi gjorde efteråt var att samla alla och se till att alla fick berätta lite kort vad de hade gjort. Det blir ett första steg i bearbetningsprocessen.
Johan Szymanski samlade även de anställda på Gröna Lund för att informera dem om händelsen.
– Gröna Lund hade ungefär 500 i personalen i går och många av dem var också skärrade. Vissa hade sett vad som hänt och andra visste ingenting så vi valde att samla alla ur personalen när vi var klara så att jag kunde berätta för dem vad som hade hänt, vad vi hade gjort och vad som kommer att hända nu. Det gör vi just för att även deras bearbetning ska komma i gång ordentligt.
Och efterarbetet fortsätter även efter att insatsen avslutats.
– Jag slutade 7.30 imorse, jag har jobbat natt och vi har haft flera larm sedan händelsen i går. Så jag har inte riktigt haft tid att reflektera än, det består nog dagen av i dag, säger Johan Szymanski.
I ett pressmeddelande skriver Gröna Lund att parken håller stängt tills vidare och att de som har bokade besök under den kommande veckan automatiskt kommer att få sina biljetter återbetalda.