De senaste åren har antalet kopparstölder varit stigande men samtidigt har säkerhetsentreprenörer jobbat på ett motgift. Nyköpingsföretaget Eurosafe har rönt stora framgångar med lanseringen av en engelsk DNA-märkning i Sverige och nu väljer Malmköpings museispårväg att testa metoden för att förhindra stölder på banområdet.
– Vi har jobbat med tekniken sedan 2012 eftersom vi såg en enorm potential i det. Stöldmärkningen har exploderat och i England har man varit igång i 20 år men i Sverige har det varit lite segstartat, säger Björn Mannering, vd på Eurosafe.
Tekniken innebär att en vätska penslas eller sprejas på föremålet som ska stöldmärkas. Vätska består till 90 procent av vatten och väderleken när man applicerar vätskan behöver vara över noll grader och inte regnigt eller alltför fuktigt.
– Sen ska det sitta på i 24 timmar och härda. Efter det är det helt transparent och det skadar inte något material. Vi garanterar att koden håller i minst fem år, säger Björn Mannering.
Vätskan innehåller förutom vatten även polymer, 20 olika metallsalter och en mängd mikropunkter med ägarens unika kod. Koden kan ses i ett handhållet mikroskop och de är så små att en fjärdedels millimeter av vätskan räcker för analys som avslöjar vems kod det är.
– Det finns sex miljarder koder i databasen i dag men i teorin är det obegränsat antal då fler metallsalter kan tillsättas, säger Björn Mannering.
Förtaget bakom märkningen heter SmartWater och på deras servers sparas Museispårvägens unika kod och gör att stulet material kan eftersökas i stora delar av Europa. Polisen upptäcker om föremålet är stöldmärkt genom att UV-ljus avslöjar den karakteristiska gröngula färgen som vätskan har.
SmartWaters laboratorium är godkänt av polisen och åklagaren kan använda analyssvaren därifrån i sin bevisbörda.
Märk-DNA har visat sig bära frukt där det tidigare använts.
– I Olskroken i Göteborg hade Trafikverket haft sju till tio stölder i veckan. Vi gick där med två stora femlitersdunkar och sprejade på och sedan dess har det inte varit några stölder alls, säger Björn Mannering.
Stora företag som Telia Sonera, Peab och Trafikverket använder märk-DNA och verksamheter inom metallbranschen har köpt in egna UV-lampor för att minimera risken att köpa in stöldgods. Även försäkringsbolag har uppmärksammat märkningen och satsar på en lösning för privata hushåll.
Museispårvägens tekniker Mats Johansson och Åke Eriksson hoppas att den stöldmärkningen ska verka förebyggande och förutom vätskan sätts skyltar upp på hus och ledningar.
– Det fåniga med stölderna är att de kanske stjäl för 1 000 kronor men följderna och kostnaderna blir enorma. Det orsakar driftstopp och kan kosta 500 000 att återställa, säger Åke Eriksson.